Bucatarie, icoane, goblenuri...cateva din pasiunile mele pe care vreau sa le impartasesc cu voi.
marți, 15 iunie 2010
SCROB MOLDOVENESC CU SMANTANA
Aceasta reteta era una din preferatele tatalui meu, (originar din Tinutul Herta) si pe care mama o pregatea in special primavara cand abia aparea ceapa verde, de la care se foloseau doar coditele.De-a lungul vietii, am fost nevoita sa locuiesc in diferite regiuni ale tarii, insa nu am mai intalnit acest fel de mancare nicaieri ceea ce ma face sa cred ca este de inspiratie ruseasca.
Cu vreo saptamana in urma am fost la mama si mi-am adus aminte de aceasta reteta (pe care nu o mai preparasem de peste 30 de ani), asa ca intoarsa acasa am preparat-o pentru copiii mei si cum le-a placut, m-am gandit sa o postez si pe blog.
Ingrediente (pentru doua persoane):
4 oua
4 linguri de smantana groasa
cateva codite de ceapa verde
sare si piper dupa gust
Preparare:
Ouale se pun intr-un castronel de inox, de preferinta.
Se adauga smantana, sare si piper, (daca este o smantana cu procent mic de grasime si subtire se adauga o lingurita rasa de faina)
si se bate bine amestecul cu telul.
Se aseaza castronelul pe baia de apa si se amesteca incontinuu (la fel ca si crema de vanilie) pana se ingroasa ca o crema. Cand este aproape gata se adauga coditele de ceapa taiate marunt.
Sfat: consistenta scrobului trebuie sa fie cremoasa, catifelata, ca in imagine.
Daca depasiti punctul de fierbere consistenta se schimba, devenind branzoasa ca in imaginea de mai jos, cand ocupandu-ma de fotografiat am ratat momentul in care trebuia luat de pe foc.
Se poate servi atat la mic dejun cat si pentru o cina usoara.
e foarte gustoasa!!!!!!!!!!!!!! mersi ca mi ai amintit una din retetele copilariei!!!!!!
RăspundețiȘtergereda,dar mai e o reteta moldoveneasca de scrob,astfel:
RăspundețiȘtergere-se pune in ceaun apa si sare pentru a face mamaliguta
-cand apa incepe sa fiarba,se adauga malaiul,sau faina de porumb
-se mesteca usor si se lasa sa fie moale compozitia,2-3 minute
-intr-un castron se ia din aceasta compozitie (terci)in moldoveneste
-cateva linguri,depinde din cate oua vrei sa faci scrobul
-la 5-6 linguri de terci se pun 4 oua
-dar cand terciul este rece,se pun ouale si se bat bine,impreuna cu un praf de sare
-se pune si ceapa verde,daca e primavara,daca e in alt anotimp,nu se pune nimic
-se incinge putin ulei,un pic mai mult decat la o omleta
-se rastoarna compozitia si se amesteca,si scrobul iese bucati marunte
-se serveste cu mamaliguta calda sau rece si cu muraturi,legume murate
-daca e primavara,se face o salata din:frunze verzi de usturoi,taiate bucatele si frecate cu sare,se pun intr-un bol,se pune otet si apa,cat de multa,se potriveste ca gust de otet si sare,se ia cu lingura si se serveste ca o supa,alaturi de scrob
-scrobul merge si fara mamaliguta,dar fiind un pic mai gras decat omleta,merge mamaliguta.
-este foarte bun,pofta buna,incercati
Recunosc ca nu am auzit de aceasta reteta. O voi incerca negresit!
Ștergere