Bucatarie, icoane, goblenuri...cateva din pasiunile mele pe care vreau sa le impartasesc cu voi.
miercuri, 7 iulie 2010
EXTRACT DE VANILIE SI ZAHAR VANILAT FACUT IN CASA
Ingrediente:
o sticla de 300 ml bine igienizata, de preferat de culoare închisă
un dop potrivit,de preferat de pluta, curat
aprox. 200-250 ml de vodca (sau 100 ml alcool rafinat de 98 grade si 150 ml apa fiarta si racita)
4 pastai de vanilie de bună calitate,
despicate si taiate in bucati de aproximativ 1 cm
sticle mici de culoare închisă pentru îmbutelierea finala *
Preparare:
1) Se pun bucatile de vanilie in sticla.
2) Se toarnă vodca sau alcoolul si apa în sticla, peste pastai.
3) Se astupa sticla si se agita bine.
4) Lasati sa stea aproximativ 30 de zile, la loc intunecos (in dulap sau in camara) agitând sticla, zilnic, pentru a se distribui bine seminţele mici de vanilie pentru o aroma maxima. (Acest lucru nu este absolute obligatoriu, chiar dacă nu se agită sticla de asa multe ori, procesul continua.)
Dupa o saptamana asa arata extractul meu de vanilie:
5) După 30 de zile, începeti să utilizaţi sau sa o folositi pentru cadouri, pus în sticle mici de sticlă de culoare închisă.
6) Puteţi strecura extrasul de vanilie printr-un filtru de cafea de hârtie, dacă doriţi. Eu însă, il as asa cum este, cu seminţele de vanilie si bucatelele de pastaie ** in sticla, pentru a atinge puterea şi aromă maximă.
NOTE:
* Sticlele de culoare închisă ar trebui să fie folosite pentru a proteja conţinutul de lumină, pentru o calitate/ aromă maximă. Dacă nu puteţi găsi vase de sticlă neagră, utilizati orice sticlă şi păstraţi sticla într-un loc întunecos (de exemplu: dulap, cămară).
** După ce extractul de vanilie este utilizat, nu aruncati bucatelele de pastai de vanilie! Acestea sunt reutilizabile. Doar reumpleti sticla cu mai multa vodca sau amestec de alcool si apa, se agită şi lăsaţi-o să stea din nou. Eu am 3-4 sticle mici odata, asa ca atunci cand am golit una, am pregătita alta şi niciodată nu le-am terminat!
In mod asemanator se poate prepara si zaharul vanilat:
Se despica in doua o pastaie de vanilie,
se pune intr-un borcan de sticla cu capac (care se inchide ermetic)
si se umple borcanul cu zahar.
Pe masura ce se consuma, se completeaza cu zahar si se agita borcanul.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu