Nimeni nu-şi va aduce aminte de tine pentru gândurile tale secrete.
•Gabriel Garcia Marquez - ultima scrisoare din “veacul de singurătate”.

miercuri, 27 aprilie 2011

CIOLAN DE PORC LA CUPTOR CU SOS DE HREAN


Ingrediente:
un ciolan de porc afumat
o ceapă
o crenguţă de cimbru şi o linguriţă de cimbru uscat şi măcinat
mix de piper (negru, alb, verde şi roşu)
3-4 căţei de usturoi
2 linguri de ulei
hrean ras (cam o lingură, depinde cât de iute vă place)
o ceaşcă cu smântână
mărar verde tocat fin
cartofi şi morcovi pentru garnitură

Mod de preparare:
Ciolanul se pune la fiert în apă, fără sare. Dacă acesta este déjà prea sărat este preferabil să fie lăsat în apă rece de seara până dimineaţa. Când apa începe să fiarbă, se adaugă ceapa, trei-patru caţei de usturoi, şi crenguţa de cimbru. Se fierbe acoperit aproximativ doua ore.
După ce a fiert, ciolanul se scoate din oală şi se crestează. În crestături se pune piper spart grosier şi cimbru uscat. Ciolanul astfel “împănat” se aşează într-o tavă şi se pune în cuptorul încins.
În apa în care a fiert ciolanul se pun la fiert morcovii si cartofii pentru garniture, după ce s-a scos ceapa şi căţeii de usturoi. Morcovii şi cartofii fierţi se aşează în tavă, în jurul ciolanului. Se stropesc cu puţin ulei şi se presară cu piper sfărâmat (nu râşnit) şi cimbru.

Cand ciolanul este aproape gata , se prepară sosul de hrean:
Într-o tigaie se pune o lingură de ulei şi când s-a încins se adaugă o lingură cu hrean ras şi un polonic cu zeama în care a fiert ciolanul şi legumele. Se lasă să dea un clocot, se dă focul mic şi se adaugă o ceaşcă cu smântână. Se amestecă bine şi se mai lasă pe foc mic câteva minute, pană sosul scade uşor. Se aşează sosul în sosieră (sau un bol) şi se adaugă mărar verde tocat fin.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu