luni, 23 mai 2011

SĂRMĂLUŢE DIETETICE CU OPINTICI, ÎN FOI DE ŞTEVIE


Ingrediente:
O căniţă de orez
3-4 cepe potrivite
Un fir de praz
O legătură de ceapă verde
Un morcov
Un păstârnac
O ţelină mică
Un castronel cu opintici (ghebe), congelate sau proaspete
Câte o legătură de mărar si pătrunjel verde
O crenguţă de cimbru sau un vârf de cuţit de cimbru uscat
2-3 legături de frunze de ştevie
2-3 linguri de sos de roşii (sau bulion)
O lingură de pastă de ardei roşu sau boia de ardei
O lingură de ulei
O căniţă de borş sau vin alb
Sare şi piper

Preparare:
Frunzele de ştevie se spală şi se opăresc în apă cu sare pentru câteva secunde. Se scot şi se pun la scurs într-o strecurătoare.
Se curăţă legumele şi se spală. Ceapa se taie peştişori, prazul şi ceapa verde rondele, morcovul, păstârnacul şi ţelina se dau pe răzătoarea mare.
Într-un ceaun de tuci (sau într-o cratiţă) se pune uleiul la încins. Se adaugă ceapa, prazul şi ceapa verde. Se amestecă constant, până se înmoaie, fără a se rumeni. Între timp, orezul se pune la fiert în două ceşcuţe de apă.
În ceaun, peste ceapa şi prazul înmuiate se adaugă morcovul, păstârnacul şi ţelina date pe răzătoare. Se amestecă până se înmoaie şi legumele. Se adaugă apoi opinticii şi verdeaţa tocată mărunt. Când orezul a tras toată apa, se răstoarnă peste legumele călite. Se adaugă o lingură de pastă de roşii şi una de pastă de ardei, sare şi piper după gust. Se amestecă bine pentru a se omogeniza. Se ia de pe foc şi se lasă să se răcorească.

Se înfăşoară compoziţia în frunzele de ştevie. Se aşează sărmăluţele într-o cratiţă şi se acoperă cu frunzele rămase, se pune deasupra o lingură de pastă de roşii, borşul sau vinul şi se completează cu atâta apă cât să le acopere.

Se fierb la foc mic. Se servesc cu iaurt (sau smântână, cine nu ţine regim).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu