1 kg de ceapă
1 kg de morcov
1 kg de ardei gras şi/sau kapia, şi/sau gogoşari
½ kg păstăi
1 kg dovlecei tineri
O conopidă mică
O ţelină mare sau două mici
1-2 bucăţi de păstârnac
1-2 rădăcini de pătrunjel
2 kg vinete
2 kg roşii
200 g ulei
Sare, piper
Preparare:
Vinetele se curăţă din loc în loc, se taie felii şi se
pun în apă cu sare, pentru minim jumătate de oră.
Roşiile se curăţă de coajă, se pun în blender apoi se pun
pe foc să se facă un suc.
Ceapa se taie peştişori (eu am dat-o pe răzătoarea Borner). Se pune în
uleiul încălzit cu o linguriţă de sare
şi se amestecă, până devine sticloasă. Intre timp se curăţă morcovii şi
celelalte rădăcinoase şi se taie rondele. Sue adaugă peste ceapă şi se sotează
şi ele. Ardeii se taie fâşiuţe. Se adaugă şi ei în cratiţă. Conopida se desface
bucheţele şi se adaugă şi ea, apoi dovleceii curăţaţi de coajă şi tăiaţi
cubuleţe nu prea mici.
Se adaugă vinetele scurse de apă, apoi păstăile. La urmă
se adaugă sucul de roşii şi se mai scade puţin.
Se dă focul foarte mic şi, fierbinte se pune în borcane sterilizate.
Se pun capacele apoi se fierb într-o cratiţă largă pe fundul căreia s-au pus câteva straturi de ziare,
se adaugă apă fierbinte până la ¾ din înălţimea borcanelor şi se sterilizează 30 de minute. Se pun apoi borcanele între pături să se răcească lent.
Când s-au răcit, se pun în cămară.
Se dă focul foarte mic şi, fierbinte se pune în borcane sterilizate.
Se pun capacele apoi se fierb într-o cratiţă largă pe fundul căreia s-au pus câteva straturi de ziare,
se adaugă apă fierbinte până la ¾ din înălţimea borcanelor şi se sterilizează 30 de minute. Se pun apoi borcanele între pături să se răcească lent.
Când s-au răcit, se pun în cămară.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu