250 g orez
1 kg de ceapă
1 kg de morcovi
1 kg ardei kapia
1 kg gogoşari
3 kg de roşii
4-5 ardei copţi
300 ml ulei
Sare, piper, enibahar, foi de dafin
Preparare:
Orezul se pune la fiert
cu 2 părţi de apă şi când este aproape gata se ia de pe foc, se acoperă
vasul şi se lasă să se răcească.
Ceapa se curăţă şi
se toacă mărunt (eu am dat-o pe răzătoarea Borner.
Morcovul se dă pe răzătoarea mare.
Se pune uleiul la încins şi se adaugă ceapa tocată şi
morcovul dat pe răzătoare şi o linguriţă de sare neiodată. Se dă focul la mic
şi se amestecă periodic, până se moaie legumele.
Între timp ardeii şi gogoşarii se taie fâşii.
Când ceapa şi
morcovul s-au înmuiat, se adaugă ardeii. Se amestecă şi se fierbe tocana în
continuare până se înmoaie şi aceştia. Se adaugă ardeii copţi curăţaţi de coji
şi seminte şi rupţi fâşii.
Roşiile se opăresc şi se fac pastă ca aici.
Se
adaugă pasta de roşii şi se mai fierbe tocana circa o jumătate de oră, după
care se adaugă orezul fiert.
Se potriveşte de sare, se adaugă piper, câteva
boabe de enibahar şi câteva foi de dafin. Se mai fierbe 10-15 minute,
după care
se toarnă (fără a opri focul) în borcane sterilizate, se pun capacele şi se
aşează pe capac pentru 5 minute,
după care se pun borcanele între pături
pentru a se răci încet şi a se steriliza. Când
s-au răcit se aşează în cămară.
Este
un aperitiv excellent şi o gustare deosebită în perioadele de post.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu