sâmbătă, 14 ianuarie 2012

CIORBA DE PERIŞOARE, ACRITĂ CU ZEAMA DE VARZĂ

 Eu pregătesc de regulă această ciorbă iarna, în special de Crăciun.

Ingrediente:
Pentru ciorbă:
1 kg oase de porc (sau de vită)
Un morcov
Un păstârnac
Un fir subţire de praz
O ceapă
2-3 linguri de zarzavat conservat (morcov, ardei, rădăcină şi frunze de pătrunjel, rădăcină şi frunze de ţelină roşii)
Zeamă de varză
Puţină sare
Pătrunjel verde proaspăt, congelat sau uscat

Pentru perişoare:
½ kg de carne de porc slabă (pulpă), tocată (sau amestec porc cu vită)
Un ou
Sare şi piper 

Preparare:

Oasele, spălate bine se pun la fiert în apă rece cu puţină sare. Se adaugă ceapa tocată, prazul, morcovul, păstârnacul şi la urmă zarzavatul conservat.
Când zarzavatul este aproape fiert, se scot oasele şi se acreşte ciorba cu zeamă de varză, după gust.
Între timp se fac perişoarele: carnea tocată se amestecă cu oul şi se potriveşte de sare şi piper. Din această compoziţie se modelează cu mâna udă biluţe, care se aşează într-o farfurie.

Când ciorba, deja acrită, a dat în clocot, focul se dă la mic şi se pun perişoarele.

Se lasă să fiarbă încet, pentru a nu se sfărâma perişoarele. Acestea sunt fierte când se ridică la suprafaţă.

 Se serveşte cu puţin pătrunjel verde sau uscat, deasupra.



Sfat: Deoarece zeama de varză este deja sărată, la această ciorbă sarea se foloseşte cu precauţie.




Un comentariu: