Pentru un tort cu diametrul de 20 cm:
Ingrediente:
pentru blat:
120 g nuci măcinate
160 g de zahăr
5 albuşuri
1/8 linguriţă cremă tartar,
sau cateva picaturi de suc de lămâie
50g de zahăr extrafin
pentru sufleu:
500g fructe de pădure
250 ml smântână
pentru frişcă
100 de grame de zahăr
(sau mai putin / mai mult, după gust)
10 g gelatina + 50 ml
smântână
1-2 linguri vişinată,
cireşată, zmeurată sau afinată
pentru jeleu:
200 g zmeură
O lingură vişinată,
cireşată, zmeurată sau afinată
100 ml apă
100 g zahăr (după
gust)
Preparare:
Nucile se prăjesc
puţin în cuptor apoi se macină fin.
Se preîncălzeşte
cuptorul la 150 grade. Pe o foaie de hârtie de copt se trasează 2 cercuri cu
diametrul de 20 cm, distanţate între ele.
Albuşurile se bat cu
50 g zahăr şi crema tartar, până devin luciose şi formează vârfuri.
Se pun nucile
măcinate şi se amestecă uşor.
Cu ajutorul unui pos cu vârful drept se umplu
cele două cercuri, de la centru spre margini.
Foile se coc la foc
mediu spre mic, până se usucă şi se întăresc, minim 50 de minute. Se lasă să se
răcească şi se desfac de pe hârtia de copt.
Jumătate din fructele
de pădure se dau prin sită. Gelatin se înmoaie în 50 ml de smântână şi după ce
s-a umflat se încălzeşte la microunde sau pe baia de abur, până se topeşte
complet. Se toarnă piureul de fructe în gelatin. Se amestecă bine. Se toarnă
vişinata şi se amestecă din nou.
Smântâna se bate
frişcă. Se adaugă piureul de fructe cu gelatina şi se amestecă până se
omogenizează.
Asamblarea tortului:
Se aşează unul din
blaturi într-o tavă de tort cu diametrul de 20 de cm, cu inel detaşabil, care a
fost căptuşită cu folie alimentară. Se toarnă ½ din sufleu, se pune al doile
blat şi restul de sufleu.
Se pune tortul în congelator pentru 20 de minute apoi
se scoate şi se pune în frigider pentru 6-8 ore sau peste noapte.
A doua zi se prepară
jeleul:
Gelatina se pune la
înmuiat în puţină apă, suc de fructe,
vin vişinată etc
Cele 200 g de zmeură
se dau prin sită.
Se adaugă apa, zahărul şi vişinata şi se fierb până se topeşte
zahărul. Se lasă să se răcorească puţin
şi se adaugă gelatina înmuiată. Se amestecă până ce aceasta s-a topit.
Se scoate tortul din
frigider şi se aşează deasupra fructele rămase.
Se toarnă jeleul rece.
Se dă la
frigider să se întărească jeleul şi se serveşte.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu