luni, 6 februarie 2012

COCOȘ CHERCHELIT sau varianta moldovenească a franţuzescului COQ AU VIN


Ingrediente:
Carne de cocoş (sau de găină, sau pui)
Un pahar cu vin natural de  ţară
Un păhărel de coniac
O ceapă
Un morcov mic
Un căţel de usturoi
Câteva nuci (obţional)
O lingură cu unt
O ingură cu ulei
Condimente: sare, piper, cimbru, boia de ardei, 2 cuişoare, o crenguţă de rozmarin şi una de pătrunjel verde 

Preparare:
Bucăţile de carne de cocoş se freacă  cu sare mare, piper, cimbru, boia de ardei. Se lasă 15-20 de minute să se pătrundă de aromele condimentelor.

Apoi bucăţile se rumenesc într-o tigaie încinsă cu o lingură de unt şi una de ulei, întorcând des bucăţile pentru a păstra sucurile în interior.

 Scoatem carnea rumenită din tigaie, o punem într-o tavă  şi o presărăm cu nuca măcinată fin.

Ceapa se taie rondele, la fel şi morcovul.  Se pun împreună cu căţelul de usturoi în tigaia în care s-au rumenit bucăţile de carne.

Când legumele s-au muiat puţin, se toarnă vinul şi coniacul. Se adaugă cele 2 cuişoare, crenguţa de rozmarin
Aşa arăta rozmarinul meu în jardiniera de la geamul bucătăriei, după ploaia de gheaţă de ieri dimineaţă
 şi cea de pătrunjel. Când a dat în fiert,

se toarnă  amestecul peste carne şi se pune tava  la cuptor, la 180°C, pentru circa 45 min. - o oră.


În timpul coacerii întoarcem carnea de pe o parte pe alta să se pătrundă bine de vin,  care-i dă o nuanţă frumoasă şi un gust fin.

Servim cocoşul  cu garnitura preferată.

Foarte bine merge cu ciuperci sote. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu