Misterioasă
şi exotică, ea este imortalizată în diverse opere religioase, în Biblia ebraică şi Coranul musulman, picturile
persane şi turceşti o au ca personaj principal, iar în operele creştine
medievale este prezentată ca întruparea Înţelepciunii Divine şi ca
întemeietoare a cultului Sfintei Cruci.
În
ţinuturile africane şi arabe din care s-a ridicat imaginea reginei, povestea sa
continuă să fie istorisită cu evlavie şi, iată, întrebările care planează în
jurul său o păstrează permanent printre subiectele care intrigă o lume
întreagă.
Poate
de aceea Julia Child, care a publicat reţeta, a dat numele Reginei acestui tort deosebit de
migdale, unt şi ciocolată, care este oarecum “umed” în centru şi care
literalmente se topeşte în gură.
Față de rețeta Juliei am schimbat câte ceva,
adaptând cantităţile la sistemul nostru de măsuri.
Iată
reţeta mea:
Ingrediente:
100
g ciocolată amăruie de calitate
100
g unt, la temperature camerei
100
g zahăr
3
ouă (albușurile separate de gălbenușuri)
80
g de migdale fin măcinate
60
g făină
o
linguriță cu esență de migdale
1/2
linguriță cu sare
pentru
glazură:
50
ml frișcă lichidă (smântână dulce)
50
g unt
220
g ciocolată amăruie
2
linguri rom sau cafea (sau vişinată, am pus eu)
Fulgi
de migdale
Preparare:
Untul
se mixează cu zahărul până devine cremos, apoi se încorporează gălbenușurile, unul câte unu.
Ciocolata
se topește la microunde sau pe bain-marie și se încorporează în unt, apoi se
adaugă migdalele măcinate, esența de migdale și făina. Albușurile se bat spumă
tare cu sarea și se încorporează în 3 reprize.
Compoziția
se toarnă într-o tavă mică de tort (cu diametrul de 20 de centimetri), cu
fundul tapetat cu hârtie de copt și se nivelează bine cu o spatulă.
Se
coace la 175 grade 25-30 minute. Interiorul tortului trebuie să rămână moale, ușor cremos. Dacă tortul
va fi copt prea mult, nu va mai fi la fel de bună. Când este gata se lasă să se
răcească 2-3 ore.
Pentru
glazură, frișca împreună cu untul şi romul sau cafeaua sau vişinata se aduc la fierbere și se toarnă peste ciocolata mărunțită. Se acoperă vasul cu
ciocolata şi se lasă 5 minute, după care
se amestecă până se obține o cremă omogenă, densă și lucioasă.
Când
glazura s-a răcit, se îmbracă tortul cu ea.Se decorează cu fulgi de migdale prăjiţi usor într-o tigaie, fără grăsime.
Cui
îi place ciocolata, este minunată!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu