duminică, 8 aprilie 2012

GOGOŞI UMPLUTE CU DULCEAŢĂ DE VIŞINE


Pe când eram copil, adeseori mama ne făcea aceste gogoşi deosebite.

Ingrediente:
1kg făină albă de patiserie
6 ouă
100 g zahăr
200 ml lapte
100 ml ulei
50 g drojdie de bere
Coajă rasă de lămâie
Esenţă de vanilie
Un vârf de cuţit de sare
Dulceaţî de vişine
Ulei pentru prăjit
Zahăr pudră 

Preparare:
În primul rând, toate ingredientele trebuie să fie la temperatura camerei, deci se scot cu o seară înainte din cămară sau din frigider.
Făina se cerne într-un lighienaş. Drojdia se freacă puţin cu zahăr, se toarnă lapte călduţ şi se lasă la cald până se umflă (creşte). Între timp, 2-3 linguri de făină se opăresc cu câteva  linguri de lapte fierbinte. Se amestecă cu un ou. Restul de ouă, de zahăr şi sarea se bat bine şi se toarnă peste făină. Se adaugă şi drojdia crescută şi aromele şi se începe frământatul, aducând aluatul de la margini spre interiorul ligheanului. Din când în când se ung mainile cu ulei şi se continuă frământatul până se fac băşici.
Se acoperă cu un prosop curat şi  lasă la crescut, la loc cald, ferit de curenţi de aer, cam 2 ore.

Când aluatul a crescut, se întinde pe masa înfăinată o foaie groasă de 5 mm şi se taie cu o formă pentru prăjituri sau cu un pahar, cercuri.

Pe jumătate din ele punem cate o linguriţă de dulceaţă de vişine şi le acoperim cu celelalte cercuri. Presăm bine marginile să nu se desfacă în timpul prăjitului.

Se prăjesc în ulei încins, întorcându-le pe ambele feţe.

Se scot pe hârtie de bucătărie pentru a se scurge surplusul de ulei şi se pudrează cu zahăr pudră vanilat.






Un comentariu: