Pe când eram copil, adeseori mama ne făcea aceste gogoşi
deosebite.
Ingrediente:
1kg făină albă de patiserie
6 ouă
100 g zahăr
200 ml lapte
100 ml ulei
50 g drojdie de bere
Coajă rasă de lămâie
Esenţă de vanilie
Un vârf de cuţit de sare
Dulceaţî de vişine
Ulei pentru prăjit
Zahăr pudră
Preparare:
În primul rând, toate ingredientele trebuie să fie la
temperatura camerei, deci se scot cu o seară înainte din cămară sau din
frigider.
Făina se cerne într-un lighienaş. Drojdia se freacă puţin
cu zahăr, se toarnă lapte călduţ şi se lasă la cald până se umflă (creşte). Între
timp, 2-3 linguri de făină se opăresc cu câteva linguri de lapte fierbinte. Se amestecă cu un
ou. Restul de ouă, de zahăr şi sarea se bat bine şi se toarnă peste făină. Se adaugă
şi drojdia crescută şi aromele şi se începe frământatul, aducând aluatul de la
margini spre interiorul ligheanului. Din când în când se ung mainile cu ulei şi
se continuă frământatul până se fac băşici.
Se acoperă cu un prosop curat şi lasă la crescut, la loc cald, ferit de curenţi
de aer, cam 2 ore.
Pe jumătate din ele punem cate o linguriţă de dulceaţă de
vişine şi le acoperim cu celelalte cercuri. Presăm bine marginile să nu se
desfacă în timpul prăjitului.
Se prăjesc în ulei încins, întorcându-le pe
ambele feţe.
Se scot pe hârtie de bucătărie pentru a se scurge surplusul de
ulei şi se pudrează cu zahăr pudră vanilat.
DELICIOASE!!
RăspundețiȘtergere