marți, 5 iunie 2012

SUPA DE CIUPERCI

Se ştie ca în Moldova de nord, în special, nu există masă de prânz fără o farfurie de borş (mai rar ciorbă) sau supă pe masă. Poate şi din cauza climei mai reci. Supa de ciuperci (de fapt de bureţi), este o supă de origine rusească, care la noi, în nordul Moldovei se pregătea în special toamna, în anii ploioşi, când hribii se găseau din abundenţă în pădurile din jur. Eu nu am avut hribi, aşa că am pregătit-o cu ciuperci de cultură. A ieşit foarte bună! 

Ingrediente:
½ kg hribi sau ciuperci albe
O ceapă
Un morcov
Un cartof mic
2 linguri cu unt
O lingură cu smântână
Mărar sau pătrunjel verde (mie îmi place cu mărar)
Sare 

Preparare:
Se pune untul să se topească în vasul în care se pregăteşte supa.

Când s-a topit, se adaugă ciupercile curăţate, spălate şi tăiate feliuţe.

Se călesc în unt până se evaporă sucul lăsat de ciuperci. Se adaugă ceapa tăiată mărunt

 şi morcovul.

Se lasă să se înmoaie. Se adaugă apă cât să depăşească legumele cu câţiva centimetri

şi se adaugă cartoful tăiat feliuţe.

Această supă nu trebuie să fie prea zemoasă, dar nici prea groasă ci aşa, potrivită. Se fierbe în continuare până sunt gata şi cartofii. Se potriveşte de sare şi se acoperă pentru 5 minute. Se serveşte cu o lingură de smântână şi mărar sau pătrunjel tocat mărunt.


Această supă se pregăteşte doar cât se mănâncă o dată. Nu se încălzeşte.




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu