miercuri, 28 noiembrie 2012

SUPA DE VĂCUȚĂ


Nu prea îmi plac diminutivele dar cum să numesc această supă dietetică, gustoasă, consistentă, ușor de preparat: ”supă de vacă”? – parcă nu sună bine; ”supă de vițel”? – nu este din carne de vițel; ”supă de vită”? nici așa nu-mi place cum sună, așa că îi voi spune SUPA DE VĂCUȚĂ.

Când eram copil, la noi în casă nu se gătea vită din simplul motiv că mamei  și bunicii nu le plăcea carnea de vită și nici cea de oaie sau berbec.Tatei și bunicului însă le plăcea.  Mi-aduc aminte că odată, pe când eram copil mama și bunica trebuiau să gătescă o oaie (sau poate berbec). Au făcut focul la soba din curte (în Moldova se numea ”hornoaică”) și acolo au gătit iar când mama trebuia să mestece în oală (era de fapt un ceaun mare, ca la stână) mama se lega la gură cu un fular galben.
Așa că până acum vreo 25-30 de ani nu am gătit nici eu. Mâncasem și învățasem de la soacra mea să fac ciorba de burtă (”specialist”  era însă soțul meu), dar supa de văcuță nu.

Deci acum vreo 25 de ani am avut o problemă de sănătate și a trebuit să merg la un specialist la Iași. La specialist am fost cu soțul unei colege Doina, care era asistent universitar. Doina lucra în orășelul nostru (de, repartiția guvernamentală din acele timpuri, Iași-ul fiind oraș închis), dar locuia în Iași. Până la ora de plecare a trenului mai rămăsese ceva timp așa că Doina împreună cu soțul ei, m-au invitat la ei acasă.  Doina a pus masa și primul fel a fost supa de văcuță. Când am auzit… dar mi-era și foame și rușine să spun ceva, așa că, cam în silă am gustat. Nu mică mi-a fost mirarea când am văzut cât este de gustoasă. Era cu paste în formă de steluțe (pe care mama le folosea la supa de roșii) și era foarte aspectoasă. De atunci am făcut-o de nenumărate ori înlocuind în timp, steluțele din paste (care nu se mai găsesc) cu tăieței de casă sau alte paste de bună calitate.
Iată rețeta:
 
Ingrediente:
500 g pulpă de vită
Un genunchi sau alt os cu măduvă, sau chiar piept sau coaste (oricum, să fie cu os)
O cepă
Un morcov
O țelină mică (sau o felie)
Paste făinoase de bună calitate, cu ou
Frunze de pătrunjel
Sare după gust
 
Preparare:
În vreo 3 litri de apă rece în care s-a adăugat o linguriță cu sare se pune carnea tăiată cubulețe și oasele  să fiarbă.
Când a început să fiarbă, se spumuiește des.
Când carnea se desprinde de pe oase se adaugă ceapa și morcovul curățate de coajă dar întregi precum și țelina. Se lasă să fiarbă acoperit până legumele și carne sunt fierte.  Se strecoară supa și se pune doar zeama din nou la fiert. Carnea se desprinde de pe oase și se taie cubulețe cât să poată fi luate în lingură și se adaugă în oală, peste supă. Se adaugă pastele și se lasă să fiarbă. Când sunt fierte se oprește focul, se adaugă pătrunjel verde fin tocat și se acoperă oala pentru 10 minute, după care se poate servi.

 

 

 

 

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu