Deși am început să pregătesc fursecurile pentru Crăciun, (care au și plecat către Bucovina, la copiii mei), suntem încă în post. Deci acest borș plin de arome și culoare este tocmai potrivit atât pentru post cât și pentru vremea geroasă de decembrie.
Ingrediente:
O ceapă
Un fir subțire de praz
Un morcov mic
2 cartofi potriviți ca mărime
O sfeclă roșie de mărimea unui măr mai mărișor (Golden,
de exemplu)
Sare și borș după gust.
Preparare:
Se pun la fiert cam 2l apă. Se adaugă o linguriță cu
sare. Când apa începe să fiarbă se adaugă ceapa tocată mărunt, prazul (partea albă
și cea verde) tăiat rondele, apoi morcovul tăiat în două pe lung apoi
semirondele. Se lasă să fiarbă la foc potrivit timp în care se curăță cartofii
și ”se rup” în bucăți potrivite. Se adaugă în oală peste celelalte legume. Cât fierb
și cartofii, se curăță sfecla roșie și se dă pe răzătoarea mare. Se oprește cam
o lingură de sfeclă rasă iar restul se
adaugă în oală. Se lasă să dea câteva clocote apoi se adaugă borșul
fiert separat (cam 300 ml, în funcție de cât de acru vă place și cât de acru
este borșul).
Se adaugă verdeața tocată, sfecla oprită, se gustă, se potrivește
de sare și borș, dacă mai trebuie, se oprește focul, se acoperă oala cu capac
și se lasă 10 minute să se ”odihnească”, apoi se poate servi. Merge de minune
cu felii de ceapă.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu