sâmbătă, 22 decembrie 2012

IȘLERE II


Ișlerele sunt fursecuri care se bucură de mare apreciere în familia mea și ca atare le pregătesc la fiecare Crăciun.
Le-am preparat și anul acesta, însă rețeta este puțin modificată față de cea din anii trecuți (Ișlere): jumătate din cantitatea de nuci am înlocuit-o cu migdale măcinate  și le-am umplut și cu o cremă de ciocolată în afară de jeleul de zmeură. Le-am decorat cu alune de pădure, fistic, migdale, nuci de pin. Sunt la fel de delicioase:
 
Ingrediente:
Aluatul:
280 g făină
280 g unt
70 g nucă măcinată
80 g migdale măcinate
140 g zahăr pudră
 un varf de cutit sare
 vanilie (sau o lingură cu coniac sau  rom) 

Umplutura:
I. gem de zmeură sau coacaze
sau
II. Crema de ciocolată
 60 g ciocolată cu minim 65% cacao
 70 g unt la temperature  camerei
 80 g zahăr pudră
 Esență de vanilie 

Glazura:
150-200 g ciocolată topita

Preparare:
Untul se freacă bine cu zaharul pudră. Se adaugă nuca macinată și  migdalele, făina, sarea, aroma si se frământă până ce aluatul se leagă, apoi se pune într-o folie sau o pungă de plastic și se dă la frigider minim o oră.

Se preîncălzește cuptorul (la 180 grade)
 Se întinde o foaie subțire de 3 mm din care se taie forme (cercuri, ovale, floare) care se așează  pe tava tapetată cu hârtie de copt.

Se coc timp de 8-10 minute. Fursecurile trebuie să rămână albe, nu se rumenesc.

Se lasă să se răcească.
Pentru crema de ciocolată untul se freacă bine cu zahărul pudră după care se adaugă ciocolata topită și se bate cu mixerul 3-4 minute.

Fursecurile se lipesc două câte două  cu gem călduț sau cu crema de ciocolată și se lasă câteva ore pentru a se întări gemul sau crema.
 
Deasupra se ung cu ciocolată topită și se decorează cu : o alună de pădure sau fistic tocat grosier sau nuci de pin sau migdale.
 
 

 

 

 

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu