miercuri, 13 februarie 2013

CIORBĂ DE PUI À LA GREC

Pentru că de ceva timp am probleme cu dantura, sunt nevoită să mănânc mai mult alimente moi.
Așa că, supele, borșurile și ciorbele sunt la ”bătaie”.
Și cum nu mai gătisem de mult ciorba de pui à la grec (venită în Țările Române  o dată cu domnitorii fanarioți și numită așa, franțuzit, de boierii care au adoptat-o),  acum i-a venit rândul.
Sunt multe variante ale acestei ciorbe dar ca să fie cu adevărat  ”à la grec”, trebuie să conțină două elemente: ouăle și lămâia, așa cum o arată și numele grecesc : Αυγολεμονο (Avgolemono).
Iată deci varianta mea de ciorbăde pui à la grec: 

Ingrediente:
Carne de pui cu os (neapărat cu os, am pus spatele, pulpele și aripile de la un pui)
O ceapă
Un praz mic
Un morcov
O felie de țelină
Ardei gras (am pus de la congelator)
3-4 linguri cu orez
O lămâie
3 gălbenușuri de ou
4-5 linguri cu smântână
Mărar și pătrunjel verde
Sare și piper după gust
 
Preparare:
Bucățile de pui
 
se pun la fiert în apă cu sare (apă cât să acopere carnea).

Când începe să fiarbă se spumuiește, iar când carnea este fiartă se scoate din supă.
 
Supa se strecoară și se pune din nou pe foc, iar când fierbe se pune pe rând zarzavatul
 
tăiat cubulețe: ceapa, prazul, morcovul, țelina, ardeiul gras.
 
Orezul se spală și se adaugă în supă.
 
Carnea fiartă se scoate de pe oase și se rupe fâșii. 
 
 Când orezul și legumele sunt aproape fierte, se adaugă și carnea
 
și se lasă să se termine de fiert. Între timp cele 3 gălbenușuri de ou
 
se amestecă  într-un castron mai încăpător, cu sare, piper zeamă de lămâie și smântână după gust
 
și se bat bine cu furculița sau cu telul.
 
Între timp, se dă focul mic la oala cu supă. Se ia câte un polonic de supă și se puneîn fir subțire  peste oul cu smântână, amestecând continuu.
 
Se pun atâtea polonice cu supă până oul cu smântâna s-au înfierbântat, ajungând cam la aceeași temperatură cu ciorba din oală. Se toarnă încet, amestecând mereu, în oala cu ciorbă. Se pune verdeața tocată,
 
 se acoperă oala și se lasă 10 minute să se ”liniștească”, după care se poate servi cu pătrunjel verde proaspăt tocat și o felie de lămâie.

 

Un comentariu:

  1. Nu am mai facut de ceva vreme aceasta ciorbita! Saptamana asta sigur o voi face! Arata delicios!

    RăspundețiȘtergere