Cum aveam niște mere care dădeau semen că vor
să se strice, mi-am adus aminte aminte de cornurile mamei și m-am hotărât să
fac și eu.
Ingrediente:
600
g făină
5
gălbenușuri de ou
3-4
linguri cu smântână
200
ml lapte călduț
25
g drojdie
100
g zahăr
50
g unt topit (călduț)
Vanilie,
coajă de lămâie
Un
vârf de cuțit de sare
Un
albuș de ou pentru uns deasupra
Pentru umplutura
de vișine:
Dulceață
de vișine
Pentru umplutura de mere:
Mere,
zahăr, scorțișoară după gust
Preparare:
Toate
produsele trebuie să fie cam la aceiași temperatură.
Drojdia
amestecată cu 2-3 lingurițe de zahăr și 3-4 linguri de lapte călduț,
se pune
într-un loc cald ca să crească.
Se
cerne făina într-un lighienaș și se face o adâncitură la mijloc. Gălbenușurile
de ou
se bat cu praful de sare.
Se pune smântâna
și se amestecă.
Se toarnă
peste făină. Când drojdia a crescut,
se adaugă și aceasta peste făină precum și
restul de lapte.
Se amestecă întâi cu lingura până se omogenizează apoi se
frământă cu mâinile unse cu untul topit, până aluatul face bășici (cam o
jumătate de oră). Se strânge aluatul într-o bilă,
se acoperă cu un prosop curat
și se lasă într-un loc cald, ferit de curenți de aer, minim o oră, ca să
crească.
Între timp se prepară umpluturile. Eu nu am avut dulceață de vișine ci
vișine la congelator pe care le-am fiert scurt cu zahăr după gust (am preferat
să fie mai acrișoară).
Merele
se curăță de coajă, se dau pe răzătoare și se călesc cu zahăr după gust, în
funcție de cât de dulci sunt merele și cu scorțișoară.
Când
aluatul și-a dublat volumul, se scoate din lighienaș și se formează bile cam de
aceeași dimensiune.
Din fiecare bilă se întind foi care se ung cu umplutura
dorită,
se formează cornurile
care se așează în tava unsă cu ulei, unde se mai
lasă să crească încă 20-30 de minute,
după care se ung cu albușul bătut cu o lingură de lapre și se presară (sau nu) cu zahăr. Se coc în cuptorul preîncălzit până se rumenesc frumos.
Se pot presăra deasupra cu zahăr pudră.
Sunt delicioase!
după care se ung cu albușul bătut cu o lingură de lapre și se presară (sau nu) cu zahăr. Se coc în cuptorul preîncălzit până se rumenesc frumos.
Se pot presăra deasupra cu zahăr pudră.
Sunt delicioase!
Nu am dubiu ca sunt delicioase! As inhata acum unul cu visine.
RăspundețiȘtergereWeekend placut...toate cele bune!
Ce poftă mi-ai făcut! Mâine dau fuga la mama. weekend plăcut!
RăspundețiȘtergere