100 g unt nesărat
140 g zahăr pudră
100 g zahăr brun
200 g făină
50 g cacao
Un pliculeț de praf de copt
Un vârf de cuțit de sare
250 ml lapte (3,5 % grăsime)
2 ouă mari
Extract de vanilie
Opțional 100 g cipsuri de ciocolată
Pentru crema de mentă:
300 ml lapte (3,5 % grăsime)
2 linguri amidon de porumb
2 linguri zahăr
2 linguri sirop concentrat de mentă
Câteva picături esență de mentă
75 g unt la temperatura camerei
Câteva frunze de mentă pentru decor
Preparare:
Se încălzește cuptorul la 170°C. Într-o tavă se așează formele din silicon
pentru brioșe (sau se așează hârtii speciale numite chese în tăvile pentru
brioșe)
Făina, cele 2 tipuri de zahăr, cacaoa praful de copt, sarea
și untul se pun într-un castron și se amestecă până se obține un aluat de
consistență nisipoasă. Se adaugă treptat jumătate din cantitatea de lapte și se
amestecă până se încorporează.
Într-un castron separat se bat ouăle cu extractul de
vanilie și restul de lapte și se toarnă peste aluat, amestecând bine pînă se
omogenizează. Dacă se pun cipsuri de ciocolată se adaugă și acestea, fără a
amesteca prea mult în aluat.
Se umplu formele de brioșe doar 2/3 din înălțimea lor și
se dă tava la cuptor. În 20-25 de minute sunt gata.
Se lasă să se răcească, timp în care se face crema:
Amidonul se amestecă cu zahărul și cu câteva linguri de
lapte. Restul de lapte se pune la fiert și când începe să fiarbă se dă focul la
mic și se toarnă amidonul cu zahărul amestecând mereu să nu se facă cocoloașe. Când
crema a căpătat consistență se dă deoparte amestecând ocazional, pănă ajunge
doar călduță.
Se pune siropul de mentă
și esența
și se amestecă bine apoi se
adaugă untul la temperatura camerei,câte o linguriță.
Brioșele reci se decorează cu crema și cu frunzulițe
proaspete de mentă (ale mele au fost din
jardinieră, cam anemice)
Cred ca sunt delicioase,trebuie incercate.Va doresc o primavara minunata.
RăspundețiȘtergereCu stima,
Olivia