luni, 17 iunie 2013

PAINE DE CASA - RETETA MAMEI MELE


Ingrediente:
600 g făină
Un ou  + unul pentru uns
Un cub de drojdie
250 ml lapte caldut
O linguriţă de zahăr
2 linguri cu ulei
Sare
Susan, mac 
 
Preparare:
Drojdia se amestecă cu zahărul şi cu câteva linguri de lapte călduţ. Se pune la cald, să crească.
Făina se cerne în vasul în care se va frământa aluatul.
Se adauga sarea, oul, drojdia crescuta si laptele caldut.

Se amesteca intai cu lingura de lemn apoi se frământă  cu mainile unse cu ulei, până se obţine un aluat potrivit de tare, care face băşici.
 
Se acoperă cu un prosop şi se pune la cald să crească.

 După vreo două ore, când aluatul şi-a dublat volumul,
 
se rup bucăţi din care se fac suluri care se împletesc şi se modeleaza painile. Se aşează în tava acoperita cu hartie de copt  unsă cu ulei
 
si se mai lasă să crească în tavă vreo 10 minute.

Oul rămas se bate bine cu sare. Cu o pensulă se ung painile  cu ou
 
şi se presară cu susan sau cu mac.

Se coc în cuptorul preîncălzit, până se rumenesc frumos.

Un comentariu:

  1. Foarte interesante aceste retete.
    Voi testa si eu cateva dintre ele, sper sa imi iasa ca ale dvs.
    Multumim din suflet ca impartasiti cu noi amintirile copilariei dvs. din care cu siguranta multe dintre noi au ce invata!
    Mihaela Coca

    RăspundețiȘtergere