Ingrediente:
O vanata mare
2 – 3 ardei grasi de diferite culori (eu am avut
galben si kapia rosu)
3-4 cartofi
1-2 rosii de marime potrivita
Cateva ciuperci (numai palariile)
Sare, piper, dupa gust
Ulei
Otet
Un catel de usturoi (facultativ)
Codite de ceapa verde
Verdeturi uscate si/sau verzi (marar, patrunjel,
leustean)
Preparare:
Cel mai bun gust au legumele coapte pe gratarul de
fonta, care se pune pe ochiul aragazului.
Vanata se spala si se unge cu putin ulei, la fel si
ardeii si rosiile.
Se pun sa se coaca pe gratarul foarte bine incins,
intorcandu-le
sa se coaca uniform.
Cand sunt coapte,
vinata se pune imediat sub jet de apa
rece si se curate de coaja neagra apoi se pune la scurs pe un plan inclinat.
In
felul acesta va ramane alba si fara nici un iz de iute sau amar. Ardeii se pun
intr-o olita cu capac si se lasa 10-15 minute sa se “abureasca”, apoi se curata
de coaja, cotor si seminte.
Rosiile coapte
se scot pe o farfurie, se cresteaza in cruce la partea superioara iar in
crestaturi se picura putin ulei si, facultativ, zeama de la un catel de
usturoi zdrobit cu sare mare.
Cartofii se spala si se fierb in apa cu sare sau se
coc in cuptor. Cand sunt gata, se curata de coaja si se taie felii lunguiete.
Ciupercilor li se indeparteaza piciorusele, palariile
se trec repede, cu sporii in jos, sub un jet de apa, se scutura cu grija apoi
se sterg usor cu un prosop de bucatarie si se lasa sa se usuce, dupa care se
pun pe gratarul incins, cu sporii in sus, presarate cu putina sare. Dupa cateva
minute se intorc cu sporii in jos pe gratar (zeama lasata se va epora in
contact cu gratarul fierbinte).
Dupa se s-au facut si pe partea aceasta se scot
pe un platou.
Aranjarea pe platou se face dupa imaginatia fiecaruia.
Eu am aranjat asa:
Vanata rupta fasii, se ruleaza pe deget, rulourile se
aranjeaza pe platou in forma de triunghi. Se stropesc cu sare, ulei, boabe de piper rosu si codite de ceapa
verde tocate marunt.
Alaturi se pun rulouri din fasii de ardei rosu,
stropiti cu ulei, sare, un pic de otet si facultativ un catel de usturoi
zdrobit.
Urmeaza ciupercile cu sporii in jos stropite si ele cu
un pic de ulei si presarate cu sare si piper rasnit grosier. Urmeaza ardeii de
alta culoare (galbeni, la mine), rupti si ei fasii si facuti rulouri,
condimentati dupa gust (sare, ulei, otet, usturoi, verdeturi proaspete sau
uscate) urmeza feliile de cartofi, stropite cu sare, ulei si verdeturi. La mijloc
se pune o rosie.
Salata aceasta, foarte gustoasa, aromata si sanatoasa
poate fi servita ca atare sau poate constitui o garnitura pentru diverse
fripturi
Foarte interesant.Si cu siguranta foarte gustos.
RăspundețiȘtergereOlivia
Ce bine arata!!! O nebunie de arome ai combinat tu acolo!
RăspundețiȘtergere