În perioadele de post bunica dinspre tată (originară din
Ținutul Herța) făcea acest fel de mâncare foarte gustos și care spre deosebire
de piureul clasic, care, reîncălzit își pierde din calități, aceste ”barabuli
chisati”, cum le spunea bunica sunt la fel de bune și calde și reci și reîncălzite.
Ingrediente:
1 kg cartofi
½ kg ceapă
100 ml ulei (bunica folosea de la presă)
Sare
Piper din abundență
Mărar verde sau uscat (funcție de anotimp) fin tocat
Mărar verde sau uscat (funcție de anotimp) fin tocat
Preparare:
Cartofii se spală și se pun la fiert în apă cu sare.
Când
cartofii sunt fierți (dacă iî înțepăm cu lama cuțitului aceasta iese ușor), se
scot din apa în care au fiert și se pun pentru câteva minute în apă rece.
Se curăță
de coajă.
Ceapa se curăță se taie mărunt sau peștișor și se pune la călit în
uleiul încins.
Când s-a muiat se adaugă cartofii fierți, curățați de coajă și
striviți cu furculița, așa fel încât să rămână bucățele de cartofi.
Se condimentează
cu sare, piper proaspăt râșnit și mărar fin tocat.
Poate fi folosit ca o garnitură alături de friptură de
pui, curcan, porc sau pește.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu