Am avut o jumătate dintr-o găină de țară din care am
făcut o supă cu tăieței de casă.
De obicei, din carnea care a fiert pentru supă fac un
pilaf.
Dar cum orez nu prea am voie să mănânc, mi-am adus aminte
că am găsit această rețetă de crochete în ”REȚETAR GENERAL DE PREPARATE
CULINARE”, ediția 1962, pag 666, rețeta nr.1020.
Fiind un rețetar pentru alimentația publică, cantitățile
sunt pentru 10 porții iar crochetele se serveau cu garnitură de mazăre. Eu am
redus la 3 porții (în funcție de carnea avută) și am renunțat la garnitura de
mazăre înlocuind-o cu cartofi trași în unt și salată.
Ingrediente:
350 g carne de pasăre fiartă și dezosată
50 g unt
200-250 ml lapte
Sare și piper după gust
4 ouă dintre care 2 fierte tari
O lingură cu făină +2-3 linguri pentru acoperit
crochetele
Pesmet
Ulei pentru prăjit
Preparare:
După ce pasărea a fiert în apă cu sare și ceapă (eu am
pus și morcov și rădăcină de pătrujel) se dezosează. Se taie apoi în pătrățele.
Se călește făina
în unt,
se stinge cu lapte
și se lasă să fiarbă până se
îngroașă amestecându-se continuu cu telul (eu am folosit lingura de lemn).
Se adaugă sarea si piperul proaspăt râșnit și se
amestecă.
În aceasta se adaugă carnea tocată
în pătrățele
și jumătate din cantitatea de ouă fierte și tocate,
amestecându-se
bine.
Din această compoziție se pregătesc crochete, în formă cilindrică, lungi de 5 cm,
care se trec prin făina rămasă, ouăle bătute și prin pesmet, după care se pun
la prăjit în ulei, la foc potrivit.
Le-am servit cu cartofi fierți și trași în puțin unt și
salată de roșii cu castraveți.
Cred ca sunt delicioase.
RăspundețiȘtergere