Chiar
dacă este vară și legumele proaspete se găsesc din abundență, câteodată parcă
ai avea poftă și de o murătură. Alături de castraveții murați de vară, varza murată de vară,
astăzi prezint o rețetă de ROȘII MURATE
DE VARĂ.
La
noi rețeta nu prea este cunoscută dar eu fiind crescută la marginea de nord-est
a țării, influența bucătăriei rusești își face simțită prezența. Un exemplu
este și această rețetă care din Basarabia până în Siberia este binecunoscută și
apreciată.
Eu
am pus într-un borcan mic, de 2 kg pentru care am folosit:
Ingrediente:
1
kg de roșii tari, nu prea coapte și nici
prea mari
Frunzele
de la o țelină mica
Un
fir de mărar în floare semiuscat
Un
ardei iute bulgăresc (nu prea picant)
O
căpățână de usturoi (câte un cățel pentru fiecare roșie)
Câte
o lingură rasă cu sare neiodată, pentru murături, la fiecare litru de apă
Preparare:
Se
spală roșiile, ardeiul iute, frunzele de țelină și firul de mărar.
Se curăță
usturoiul. Roșiilor li se scot cotoarele și în locul lor se îndeasă câte un cățel
de usturoi. La fundul borcanului se pun câteva frunze de țelină peste care se
așează roșiile pregătite cu cățeii de usturoi în locul cotoarelor. Pe la
mijlocul borcanului se mai pun câteva frunze de țelină, ardeiul iute și se
umple borcanul cu restul de roșii. Deasupra se pun restul de frunze și firul de
mărar. Se umple borcanul cu apă apoi se varsă într-o oliță, se strecoară și se
măsoară.
Se pune la fiert cu câte o
lingură rasă de sare la fiecare litru de apă. Cînd a dat în fiert, după 2-3
clocote, se oprește focul, se lasă să se răcorească puțin apoi se pune încet în
borcan, până se umple. Borcanul acoperit cu o farfurioară se pune într-un los cald (chiar la soare, dacă
se poate).
Peste 2 zile (călduroase) frunzele și roșiile își schimbă culoarea
(se îngălbenesc).
A treia zi, roșiile mele murate erau numai bune:
dulci-acrișoare, puțin picante (de la ardeiul iute), cu o ușoară aromă de țelină
și usturoi. O data cu roșiile am pus și
un borcănel de castraveți murați de vară.
Dacă
mai rezistă (adică dacă nu le-ați mâncat pe toate) se pot păstra la frigider și
o lună.
Au mers minunat lângă un pui Kievskaia (urmează rețeta).
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu