marți, 29 iulie 2014

ROȘII MURATE DE VARĂ

Chiar dacă este vară și legumele proaspete se găsesc din abundență, câteodată parcă ai avea poftă și de o murătură. Alături de castraveții murați de vară varza murată de vară, astăzi prezint o rețetă de ROȘII MURATE DE VARĂ.
La noi rețeta nu prea este cunoscută dar eu fiind crescută la marginea de nord-est a țării, influența bucătăriei rusești își face simțită prezența. Un exemplu este și această rețetă care din Basarabia până în Siberia este binecunoscută și apreciată.
Eu am pus într-un borcan mic, de 2 kg pentru care am folosit:
Ingrediente:
1 kg de roșii tari, nu prea  coapte și nici prea mari
Frunzele de la o țelină mica
Un fir de mărar în floare semiuscat
Un ardei iute bulgăresc (nu prea picant)
O căpățână de usturoi (câte un cățel pentru fiecare roșie)
Câte o lingură rasă cu sare neiodată, pentru murături, la fiecare litru de apă

Preparare:
Se spală roșiile, ardeiul iute, frunzele de țelină și firul de mărar. 

Se curăță usturoiul. Roșiilor li se scot cotoarele și în locul lor se îndeasă câte un cățel de usturoi. La fundul borcanului se pun câteva frunze de țelină peste care se așează roșiile pregătite cu cățeii de usturoi în locul cotoarelor. Pe la mijlocul borcanului se mai pun câteva frunze de țelină, ardeiul iute și se umple borcanul cu restul de roșii. Deasupra se pun restul de frunze și firul de mărar. Se umple borcanul cu apă apoi se varsă într-o oliță, se strecoară și se măsoară.  

Se pune la fiert cu câte o lingură rasă de sare la fiecare litru de apă. Cînd a dat în fiert, după 2-3 clocote, se oprește focul, se lasă să se răcorească puțin apoi se pune încet în borcan, până se umple. Borcanul acoperit cu o farfurioară  se pune într-un los cald (chiar la soare, dacă se poate). 

Peste 2 zile (călduroase) frunzele și roșiile își schimbă culoarea (se îngălbenesc). 

A treia zi, roșiile mele murate erau numai bune: dulci-acrișoare, puțin picante (de la ardeiul iute), cu o ușoară aromă de țelină și usturoi.  O data cu roșiile am pus și un borcănel de castraveți murați de vară
Dacă mai rezistă (adică dacă nu le-ați mâncat pe toate) se pot păstra la frigider și o lună.

Au mers minunat lângă un pui Kievskaia (urmează rețeta). 
Mai multe rețete de roșii murate găsiți aici:  liveinternet.ru, vsyasol.blogspot.ro,  happy-forum.net 



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu