Mama făcea această plăcintă în
două variante: de post și de frupt (de dulce), în funcție de perioada din an în
care se afla. Eu am făcut-o acum vreo 3 săptămâni, când nu intrasem încă în
post, deci varianta de frupt, dar am scris și varianta de post.
Ingrediente:
Pentru foi:
500 g făină
Drojdie cât o nucă (cam 25 g
verde sau un pachet uscată)
¼ litru lapte călduț (în varianta
de post apă)
2 ouă (în varianta de post se
renunță)
2 linguri cu unt topit (în varianta de post ulei)
2 linguri cu zahăr (se poate
renunța)
Un praf de sare.
Pentru umplutură:
Un dovleac de circa 1 kg
Zahăr după gust (în funcție de
cât de dulce este dovleacul)
O lingură cu unt (în varianta de
post ulei)
Arome: mama prefera vanilia, dar
se poate și scorțișoară sau chiar esență de rom
Pentru uns
deasupra:
Un gălbenuș sau o lingură de ulei
în varianta de post
Pentru decor:
Câteva nuci
și/sau zahăr pudră
Preparare:
Drojdia verde se frecă cu o linguriță
de zahăr, se pun 2-3 linguri de lapte călduț și se lasă să crească. Dacă se
folosește drojdie uscată sau în varianta de post drojdia se adaugă direct peste
făină. Făina se cerne într-un lighienaș, se adaugă ouăle (numai în varianta de frupt), drojdia (în varianta de post
drojdia se sfărâmă), laptele călduț, zahărul și sarea și se frământă un aluat elastic.
Se lasă
15-20 de minute să crească, într-un loc călduț.
Se împarte aluatul în 4 bile din
care se întind pe rând, 4 foi.
Dovleacul
se taie în două,
se
îndepărtează semințele,
se curăță de coajă
și se dă pe răzătoare.
Se pune la
călit cu o lingură de unt și zahăr după gust.
Când dovleacul s-a înmuiat, se dă
deoparte, se pun aromele și se lasă să se răcească.
Se unge fiecare foaie cu ¼ din
umplutura de dovleac,
se rulează,
se așează în tava tapetată cu hârtie de copt.
și se ung rulourile deasupra cu gălbenuș de ou, se presară miez de nucă tocată grosier.
Se coc la foc potrivit timp de
20-30 de minute sau până s-au rumenit frumos.
Se scot din cuptor,
se presară cu
zahăr pudră.
Se taie ca orice ruladă
și se servește la temperatura camerei sau
rece.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu