Ingrediente:
Pentru blat:
7 albuşuri
4 gălbenuşuri
100 ml lapte
9 linguri cu zahăr
9 linguri cu făină
un praf de sare
Pentru cremă:
10 linguri cu zahăr
2 plicuri de zahăr vanilat
500 ml apă
1 kg de mere
o lămâie
o portocală
1 l nectar de mere
2 plicuri budincă
de vanilie sau de frișcă
20 g gelatină
15 g unt
Pentru decor:
150 g zahăr
150 g miez de nucă
15 ml ulei
500 g frişcă
Preparare:
Albușurile se bat spumă cu sarea şi zahărul. Gălbenușurile
se amestecă cu laptele, se adaugă făina,
apoi se încorporează treptat, lingură cu
lingură, spuma de albușuri cu zahăr.
Compoziția se toarnă într-o tava de tort tapetată cu
hârtie de copt. se coace blatul timp de 35
de minute, la foc mijlociu, în cuptorul preîncălzit.
Se face un sirop
astfel: se caramelizează 6 linguri de zahăr, se sting cu apă şi se continuă fierberea. Merele
se curăță și se taie în felii. Se stropesc cu zeamă de lămâie și se fierb în sirop până se înmoaie. Merele
împreună cu 100 ml sirop se dau deoparte. În siropul rămas, se adaugă zahărul
vanilinat și zeama citricelor.
Gelatina și praful de budincă se dizolvă în vase diferite,
în câte 200 ml nectar de mere rece. Siropul
aromat și restul de nectar se fierb la foc mic. Se adaugă praful de budincă și se
amestecă până se îngroașă crema. Se ia de pe foc și se adaugă gelatina înmuiată și
untul, omogenizând energic.
Blatul se taie în două pe orizontal. Rețeta originală
prevedea ca primul blat să se așeze înapoi
în tavă peste care se întind în straturi
uniforme crema și merele și se acoperă cu al doilea blat. Eu am renunțat la al
doilea blat, pe care l-am pus în congelator să-l folosesc mai târziu.
Pentru decor se caramelizează zahărul pentru krantz, se
pune nuca şi se întinde caramelul pe o
tavă unsă. Se mărunțește cu ciocanul de șnițele sau în robot. Tortul se
decorează cu frișcă și krantz. Se consumă
a doua zi, după ce stă la rece cel puțin peste noapte.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu