Pentru că suntem în perioada
Postului Paștelui, să vă spun câte ceva despre post: se spune că practica
postului a fost legată în religiile arhaice de ritualurile de înnoire, de
iniţiere şi de doliu.
Prin post se marca dorinţa omului
de a primi energii cosmice, pentru un nou început şi pentru fertilitatea
naturii.
Hipocrate atribuia longevitatea
sa postului, spunând că nu s-a ridicat niciodată sătul de la masă.
Considerată de vechii egipteni
simbolul vieţii veşnice, ceapa poate fi considerată un simbol al unei mâncări
de post, gustoasă și sănătoasă.
Acestea fiind spuse, astăzi vă
prezint această reţetă de ceapă umplută cu ciuperci.
Ingrediente (pentru 4 porții)*:
12 cepe
250 g ciuperci
4 căței de usturoi
3 roșii tăiate feliuțe
200 g cașcaval vegetal ras
2 linguri de ulei
Sare, piper, mărar și pătrunjel
verde
2 linguri cu bulion
*am pregătit o singură porție
Preparare:
Se curăță cepele de coajă și se
taie partea cu mustățile.
Se fierb înăbușit cu puțină sare
până când devin sticloase și se lasă să se răcească. Se scoate miezul având
grijă să rămînă cel puțin două rînduri de foi.
Miezul scos se toacă iar apa în
care au fiert cepele se păstrează. Ciupercile se spală și se toacă mărunt,
usturoiul se curăță și se zdrobește.
Se încing cele 2 linguri de ulei
și se călesc ciupercile, până scade toată zeama pe care au lăsat-o. Se adaugă
miezul tocat al cepei
și usturoiul,
se călesc câteva minute apoi se pun
feliuțele de roșii,
se lasă cât să se întrepătrundă aromele se condimentează cu
sare, piper și verdeață apoi se oprește focul.
Se lasă să se răcorească, după
care se adaugă cașcavalul ras
și se amestecă. Fiecare ceapă se umple cu ciupercile
pregătite ca mai sus și se așează într-o tavă una lângă alta.
Și pentru că mi-a mai rămas
umplutură, am pus în golurile dintre cepe.
Se stropesc cepele umplute cu bulion
și se toarnă din zeama în care au fiert, până la jumătatea lor.
Se dă tava la cuptorul încins și
când sunt aproape gata se mai presară pe fiecare puțin cașcaval și se lasă să se rumenească frumos.
Dacă nu este post, se folosește
cașcaval în locul celui vegetal
și sunt foarte bune cu o lingură de smântână
deasupra.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu