vineri, 6 martie 2015

CEAPĂ UMPLUTĂ CU CIUPERCI

Pentru că suntem în perioada Postului Paștelui, să vă spun câte ceva despre post: se spune că practica postului a fost legată în religiile arhaice de ritualurile de înnoire, de iniţiere şi de doliu.
Prin post se marca dorinţa omului de a primi energii cosmice, pentru un nou început şi pentru fertilitatea naturii.
Hipocrate atribuia longevitatea sa postului, spunând că nu s-a ridicat niciodată sătul de la masă.
Considerată de vechii egipteni simbolul vieţii veşnice, ceapa poate fi considerată un simbol al unei mâncări de post, gustoasă și sănătoasă.
Acestea fiind spuse, astăzi vă prezint această reţetă de ceapă umplută cu ciuperci.

Ingrediente (pentru 4 porții)*:
12 cepe
250 g ciuperci
4 căței de usturoi
3 roșii tăiate feliuțe
200 g cașcaval vegetal ras
2 linguri de ulei
Sare, piper, mărar și pătrunjel verde
2 linguri cu bulion
*am pregătit o singură porție

Preparare:
Se curăță cepele de coajă și se taie partea cu mustățile.

Se fierb înăbușit cu puțină sare până când devin sticloase și se lasă să se răcească. Se scoate miezul având grijă să rămînă cel puțin două rînduri de foi.

 Miezul scos se toacă iar apa în care au fiert cepele se păstrează. Ciupercile se spală și se toacă mărunt, 

usturoiul se curăță și se zdrobește.
Se încing cele 2 linguri de ulei și se călesc ciupercile, până scade toată zeama pe care au lăsat-o. Se adaugă miezul tocat al cepei 

și usturoiul, 

se călesc câteva minute apoi se pun feliuțele de roșii, 

se lasă cât să se întrepătrundă aromele se condimentează cu sare, piper și verdeață apoi se oprește focul.

 Se lasă să se răcorească, după care se adaugă cașcavalul ras 

și se amestecă. Fiecare ceapă se umple cu ciupercile pregătite ca mai sus și se așează într-o tavă una lângă alta.
Și pentru că mi-a mai rămas umplutură, am pus în golurile dintre cepe.

 Se stropesc cepele umplute cu bulion și se toarnă din zeama în care au fiert, până la jumătatea lor. 

Se dă tava la cuptorul încins și când sunt aproape gata se mai presară pe fiecare puțin cașcaval   și se lasă să se rumenească  frumos.

Dacă nu este post, se folosește cașcaval în locul celui vegetal 

și sunt foarte bune cu o lingură de smântână deasupra.




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu