miercuri, 2 septembrie 2009

TORT DE CIOCOLATA CARMEN


Ingrediente:

Blat:

200 de grame de ciocolata cu cel putin 60% cacao
200 de grame de unt , tăiat în bucăţi
o lingura cu granule de cafea instant
85g de faina cu auto-crestere
85g de făină de patiserie
250 g de zahar fin
3 oua de dimensiune medie
75 ml de lapte batut (5 linguri)
25 de grame de cacao
1/4 linguriţă bicarbonat
un pachet praf de copt
1 praf de sare
125 ml. de apa rece


Ganache:
200 de grame de smantana pt. frisca
200 de grame din aceeasi ciocolata cu cel putin 60% cacao
1 lingura de coniac bun (sau crema de wisky, am pus eu)
Decor:
100 de grame de ciocolata cu lapte
150 de grame ciocolata alba

Preparare:
Blatul:
Ungeti cu unt o forma de tort rotunda cu diametrul de 24cm (7.5cm adâncime). Preincalziti cuptorul la 140C. Rupeti ciocolata în bucăţi, adaugati untul, apoi se amestecă granule de cafea in 125 ml apă rece şi se toarnă peste ciocolata si unt. Incalziti la foc mic doar până când totul se topeşte - nu se va fierbe.( Sau topiti in cuptorul cu microunde pentru aproximativ 5 minute, amestecând la jumătatea timpului.)
Cand ciocolata este topita,se da deoparte si se tine acoperita.
Se amestecă cele două tipuri de făină, bicarbonatul, praful de copt, zahărul şi cacao cernandu-le intr-un castron mare, pentru a scăpa de orice bulgări.

Bateti ouăle într-un castron şi amestecati cu laptele bătut.

Mixand la viteza mica, se adauga compozitia cu ciocolata topita la cea de oua.

Amestecul de ciocolata topita si oua se toarna in amestecul de faina amestecand doar pana se obtine o compozitie omogena, neteda.
Se toarna in tava si se coace la foc mediu timp de 1 oră 25 - 1 oră şi 30 de minute sau pana ce scobitoarea infipta in mijlocul blatului iese curata şi blatul se simte ferm în partea de sus (nu vă faceţi griji în cazul în care apar fisuri). Se lasă să se răcească în tava 10 minute, apoi se muta pe un gratar să se răcească complet.

Ganache:
Se prepara ca aici, fara a se pune insa nuci caramelizate ci o lingura de crema de wisky.
Se taie blatul in doua, se pune 1/3 din crema intre blaturi iar cu restul cremei se imbraca tortul.
In acesta faza, tortul nu arata prea bine din cauza blatului care este pufos si umed, deci greu de manevrat.
De aceea am hotarat sa-l ornez cu cat mai multa ciocolata, asa cum se vede:









Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu