luni, 23 iulie 2012

TUSLAMA CA LA GIURGIU

Deoarece când eram copil, la noi, în nordul Moldovei, burta de vită nu se mânca, prima dată când eu am gustat acest fel de mâncare, a fost în vara anului 1972, când am fost în vizită la Giurgiu, la colega mea de facultate și prietena mea Silvica, cea care mai târziu avea sa-mi devină cumnată (era verișoara soțului meu, ambii plecați dintre noi mult prea devreme).
Câțiva ani mai târziu, am mâncat și tuslama făcută de soacra mea, ceva mai la vest, în Teleorman. Deocamdată vă prezint tuslamaua ca la  Giurgiu, pregătită de Maita, bunica prietenei mele.
 Iată rețeta asa cum mi-o amintesc, pentru că Maita ne-a antrenat și pe noi la bucătărie, chiar cu o seară înainte, să ajutăm la curățarea burții cu coada lingurii de lemn până s-au ”dus” toate pielițele negre, apoi am frecat-o cu mălai, cu ceapă tocată mărunt și oțet, după care Maita a pus-o în apă rece, a dus-o ”la beci”, până a doua zi dimineața la 3 când Maita s-a sculat, a spălat burta și ”copitele” de vită și le-a pus la fiert. Așa că, pe la 8 când ne-am trezit și noi, de la bucătărie venea un miros de cafea amestecat cu miros de carne de vită fiartă.

Ingrediente:
O burtă de vită (eu am pus vreun kg prefiartă)
2 copite de vită (am pus ghenunchi)
O ceapă
2 morcovi
O lingură cu unt
Un gălbenuș de ou
3-4 linguri cu smântână
O linguriță cu făină (am pus amidon de porumb)
O frunză de dafin
Sare și piper după gust
Un ardei iute roșu
O căciulie de usturoi
O felie de lămâie 

Preparare:
Se pun oasele de vită

 și burta la fiert.

 Când sunt aproape fierte

se pun legumele (ceapa și morcovii), frunza de dafin sare și piper boabe.

Când burta este fiartă se scoate într-un castron.

Legumele se aruncă, iar din zeamă se face ciorba de burtă. 
Burta se taie fâșiuțe ca la ciorba de burtă.

 Într-o tigaie se pune untul să se topească

și când acesta este  gata se pun bucățile de burtă.

Se amestecă și se dă focul mic. Gălbenușul de ou

se pune într-un castron, se adaugă făina (amidonul), smântâna sare și piper proaspăt măcinat.

Se amestecă bine,

apoi se diluează cu zeama în care a fiert burta, punând-o lingură cu lingură.

Când s-a subțiat suficient se pune peste burtă și cu focul mic în continuare se amestecă până se îngroașă puțin,

se pune usturoiul și se oprește focul.

Se servește cu ardei iute și o feliuță de lămâie.


Un comentariu:

  1. Eu locuiesc de-o viata in Giurgiu,asa ca m-ati surprins placut cu reteta publicata.Cu multumiri si felicitari!

    RăspundețiȘtergere