4 kg de vinete
1 kg de gogoşari*
1 kg de ardei capia*
1 kg de ardei gras, galben*
1 kg ceapă
3 kg roşii
300 g ulei
Sare, piper, foi de dafin
*(sau 3 kg de gogoşari, sau 3 kg ardei capia, sau 1,5 kg
gogoşari şi 1,5 kg ardei capia)
Preparare:
Vinetele se coc la foc iute, se curaţă de coajă şi se
lasă să se scurgă bine zeama amăruie. Este de preferat ca operaţiunea să se
facă cu o seară înainte.
Gogoşarii, ardeii capia şi cei graşi se coc, se curăţă de
coajă, având grigă să nu pierdem zeama, care va da un gust deosebit de bun
preparatului.
Roşiile (care trebuie să fie bine coapte), se crestează
în partea opusă codiţei şi se opăresc în apă sărată timp de 1-2 minute (sau
până coaja începe să se desprindă). Se scot şi se trec rapid sub un jet de apă
rece.
Se decojesc, se taie în 4 şi cu o linguriţă se scot
seminţele împreună cu zeama aferentă. Pulpa se pune în robot şi se pasează. Se pun
într-un vas separat să fiarbă la foc mic. În acest fel scurtăm perioada de
fierbere a zacuştii.
Zeama împreună cu seminţele se pun şi ele în robot, apoi
într-o sită. Foarte uşor seminţele vor rămâne în sită. Sucul rezultat se pune
şi el la fiert şi se foloseşte la alt preparat.
Ceapa se curăţă şi se taie peştişori sau se dă pe
răzătoarea Borner.
Într-o cratiţă largă, cu fund dublu, sau pe o tablă pusă
pe ochi, se pune uleiul la încins şi se
adaugă ceapa şi o linguriţă de sare neiodată (pentru murături). Se dă focul
foarte mic, amestecând periodic, având grijă ca ceapa să nu se prăjească ci
doar să se înmoaie. Din când în când se adaugă câte puţină zeamă de la ardeii
copţi.
Când ceapa s-a înmuiat suficient se adaugă pasta de
roşii. Se fierbe în continuare la foc foarte mic minim 1,5 - 2 ore, amestecând
ocazional.
Ardeii copţi se rup fâşii şi se adaugă în cratiţa cu zacuscă. Se lasă să
fiarbă vreo 10-15 minute după care se adaugă şi vinetele tocate mare sau rupte
şi ele fâşii. Se amestecă periodic. Se potriveşte
de sare, se adaugă piper (eu prefer să pun boabe) şi câteva foi de dafin.
Se pregătesc borcanele (spălate, sterilizate şi uscate). Se
pun pe o tavă,lângă cratiţa cu zacuscă care încă este pe foc (focul foarte
mic). Se umplu borcanele,
se înfiletează capacele şi se pun în pături să se
autosterilizeze.
Cu cât perioada în care se răcesc este mai mare, cu atât se
sterilizează mai bine.
Şi gata de pus în cîmară:
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu