Deşi mai sunt câteva zile până la ajun, când vor începe
copii să umble cu colindul, eu am pregătit deja colăceii şi merele.
Ingrediente:
800 g făină albă de grâu
200 g făină integrală de grâu
2 ouă + unul pentru uns
Un cub de drojdie
O linguriţă de zahăr
Sare
Susan, mac
Preparare:
Se amestecă cele două feluri de făină şi se cern în vasul
în care se va frământa aluatul.
Drojdia se amestecă cu zahărul şi cu câteva linguri de
apă călduţă. Se pune la cald, să crească.
Cele 2 ouă se bat bine cu sarea.
Când drojdia a crescut se pune peste făină. Se adaugă şi
ouăle bătute cu sarea. Se frământă , adăugând câte puţină apă călduţă, până se
obţine un aluat tare, care face băşici. Se acoperă cu un prosop şi se pune la
cald să crească.
După vreo două ore, când aluatul şi-a dublat volumul, se rup
bucăţele din care se fac suluri care se împletesc şi se fac colăceii. Se aşează
în tava unsă cu ulei, se mai lasă să crească în tavă.
Oul rămas se bate bine cu
sare. Cu o pensulă se ung colăceii cu ou
şi se presară cu susan sau cu mac.
Se coc în cuptorul preîncălzit, până se
rumenesc frumos.
Alături de nişte mere frumoase, aşteaptă colindătorii.
Din aluatul rămas am făcu o pâine împletită în 4.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu