vineri, 30 decembrie 2011

PELTEA (JELEU) DE GUTUI ŞI MERE

Ingrediente:

1 kg de coji şi cotoare de gutui (rămase de la dulceaţă, gem sau plăcintă)
1 kg de mere sau numai coji şi cotoare
Câte 1 kg de zahăr pentru fiecare litru de zeamă în care au fiert fructele
Un baton de vanilie (sau 3 plicuri de zahăr vanilat)
Zeama de la o jumătate de lămâie
Preparare:
Fructele, dacă sunt întregi se taie felii cu tot cu coajă şi cotoare. Se pun la fiert cu atâta apă rece cât să depăşeascănivelul cu 2-3 cm. Se fierb până se înmoaie, fără a amesteca pentru a nu tulbura zeama.

Când fructele sunt fierte bine, se strecoară zeama printr-un tifon dublu sau printr-un săculeţ de pânză deasă.

Lichidul rezultat se cântăreşte.
La fiecare litru de lichid se adaugă1 kg zahar.
Sucul rezultat, zahărul, batonul de vanilie şi zeama de lămâie se amestecă şi se pun la fiert până se leagă ca pentru şerbet (2-3 picături de sirop se pun în puţină apă rece şi dacă prinzandu-le între două degete se adună ca o bomboană moale înseamnă că siropul este suficient de legat ).
Putem lega siropul mai puţin, ca pentru dulceaţa de gutui (proba se face prin ridicarea lingurii şi dacă pe latul ei vor apărea două sau trei picaturi de sirop, una lângă alta, care vor cădea deodată, atunci siropul este mai putin legat ca pentru dulceata).

În acest caz, pelteaua se va închega ca o piftie mai moale.Dupa ce pelteaua, jeleul, este gata se pune fierbinte în borcane, se lasă să se răcească, apoi se pun capacele. Se va gelifia în borcan.

Se poate servi ca atare sau se poate folosi pentru tarte, budinci, etc.


2 comentarii: