sâmbătă, 11 februarie 2012

PUI MÂNĂSTIRESC


Reţeta a fost relatată în inconfundabilul său stil, de regretatul Radu Anton Roman, „patriarhul gastronomiei naţionale” cum îl numea cineva.
Nu ştiu din ce parte a Moldovei a cules Radu Anton Roman reţeta, însă în nordul extrem al Moldovei se face puţin diferit, dar în principiu este aceeaşi reţetă:

Ingrediente:
Pulpele de la pui
2 linguri cu unt
2 linguri cu ulei
Un castronel de bureţi de pădure (am pus ciuperci de cultură)
un borcănel (400 g) cu smântână
o ceapă
câteva feliuţe de bacon
300 ml supă de pui
Un păhărel de vin dulce
Un ou
2 căţei de usturoi
Sare, piper, cimbru, boia de ardei, pătrunjel şi mărar verde, după gust 

Preparare:
 Pulpele de pui se freacă cu sare, piper, cimbru şi boia şi se pun să se rumenească într-o lingură cu unt şi una de ulei, înfierbântate. Când s-a rumenit se stinge cu supă fierbinte.

Se mută într-o tavă şi se pune la cuptor până se pătrunde bine carnea.
Într-o tigaie se înfierbântă cealaltă lingură cu unt şi cea cu ulei. Se pune ceapa tocată mărunt apoi baconul şi ciupercile tăiate feliuţe. 

Când s-au muiat puţin se sting cu supă şi vin.

Se adaugă jumătate din smântână.

Se amestecă şi se toarnă peste pulpele din cuptor.

Se mai lasă să scadă puţin, 20-30 de minute.
Restul de smântână cu oul, verdeaţa, usturoiul tocat mărunt, sare şi piper se amestecă bine.

Se toarnă peste puiul din cuptor şi se serveşte cu mămăligă caldă.




Un comentariu: