miercuri, 23 mai 2012

BORŞ DE PLANTE CA AL AVRAMIEI

Avramia, prietena mea, o bucovineancă jovială, cu ochii vii, albaştri şi inima de aur era la servici directoarea mea iar acasă prietena mea şi naşa băiatului meu. Păcat că a plecat dintre noi aşa devreme…
Numele şi reţeta de borş sunt ale  Avramiei şi, la şfârşitul  anilor 70, pe când lucram împreună într-un orăşel pe malul Dunării, o pregăteam adeseori. 

Ingredinte:
½ kg cartofi (de preferat cartofi noi)
O ceapă uscată
Un morcov
O rădăcină de pătrunjel
Câteva frunze de ştevie
Câţiva hribi uscaţi (în lipsă, se pot folosi ciuperci şampinion sau pleurotus)
¼ varză albă
O căpăţână mică de salată
O lingură de bulionsau pastă de roşii
1-2 fire de ceapă verde
O legătură de pătrunjel verde
Câteva fire de leuştean
½ litru de borş 

Preparare:

1,5 litri de apă se pun la fiert cu o linguriţă de sare. Când apa clocoteşte, se adaugă în ordine: ceapa tocată mărunt,

apoi morcovul şi rădăcina de pătrunjel tăiate cubuleţe,

cartofii tăiaţi sferturi.

Când legumele s-au muiat puţin se adaugă varza tăiată fideluţă,

apoi frunzele de ştevie curăţate de pe codiţe şi tăiate fâşii,

salata verde spălată bine (eventual frunză cu frunză) şi tăiată fâşii,


hribii uscaţi sau ciupercile tăiate şi ele feliuţe,

ceapa verde tăiată rondele.

Se lasă să dea câteva clocote după care se adaugă pătrunjelul verde tocat,

bulionul şi borşul fiert separat. Se mai lasă să  dea câteva clocote după care se adaugă leuşteanul tocat, se acoperă oala şi se opreşte focul. După 10 minute se poate  servi fie ca atare fie dres cu o lingură de smântână.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu