vineri, 17 august 2012

TORT DE BISCUIȚI, ”DELICATESA” DE DUMINICĂ A STUDENȚIEI MELE

Pentru că tot mi-am amintit de tinerețe, mi-am adus aminte și de acest tort, care era invariabil, desertul de duminică la cantina studențească, față de celelalte zile în care primeam o prăjitură pătrată dintr-un fel de pandișpan, însiropată, cu un strat subțire de cremă (unt cu zahăr și ușoare urme de cacao) la mijloc și un moț deasupra, din aceeași cremă. Duminica era altceva. Aveam tort. Rău nu era, dar 5 ani, 9 luni pe an, în fiecare duminică... cam mult, nu?! De aceea, printre alte feluri, nici tortul de biscuiți nu s-a gătit niciodată la mine în casă: soțul meu nici nu voia să audă și mamele de băieți știu: ce nu mănâncă tata nu mănâncă nici băieții.  

Rețeta acelui tort nu o știu, - în nici un caz nu cred că era preparat cu ciocolată - pentru că duminica nu făceam ”de sevici” la cantină, dar l-am pregătit după o rețetă proprie și a ieșit foarte bun. 

Ingrediente:
36 de biscuiți ”populari”
250 ml lapte
½ baton de vanilie
300 g ciocolată neagră
300 ml smântână cu procent ridicat de grăsime (peste 30%)
Fulgi de migdale pentru decor 

Preparare:
Se prepară ganajul: ciocolata se rupe bucăți și se pune într-un bol.

Smântâna se aduce la fierbere

și se toarnă peste ciocolată.

Se amestecă cu un tel, începând de la mijlocul bolului spre margini.

Se lasă la rece pentru jumătate de oră. Se scoate din frigider și se bate cu mixerul până devine spumoasă și își dublează volumul.
Laptele se fierbe cu batonul de vanilie.

Biscuiții se trec rapid prin laptele cald.

Se așează pe un platou. Deasupra se pune un strat de cremă ganaj.

Se așează deasupra un alt strat de biscuiți înmuiați în lapte, apoi iarăși cremă,

terminat cu un strat mai grosuț de cremă,

peste care se presară fulgi de migdale.

Fără coacere, simplu de preparat, delicios.


3 comentarii:


  1. Reteta aceasta o am de la mama mea care-mi incanta copilaria cu acest tort.Este laudabil faptul ca publicati retete cunoscute de ceva vreme.Cu stima,
    Olivia

    RăspundețiȘtergere
  2. Multumesc pentru aprecieri si da, ma straduiesc sa "readuc la viata" vechi retete care folosesc produse naturale, fara conservanti, coloranti si alte E-uri, chiar daca cateodata aspectul are de suferit si chiar daca am primit critici pentru ca folosesc prea mult unt si smantana in retetele mele si deci nu sunt "dietetice".

    RăspundețiȘtergere
  3. Chiar ca n-am mai mancat tort de biscuiti de cand eram studenta...(Adica de mult! :) )
    Am facut tortul! A fost foarte bun! Este pus pe lista "Favorite"!

    Merci Geta!
    Uite dovada:
    http://www.elenasrecept.blogspot.se/2012/09/kextarta-med-chokladmousse.html

    Super bun!

    RăspundețiȘtergere