luni, 17 decembrie 2012

SOS DE ZAHĂR ARS (CARAMEL)


Este un sos gros, cremos, foarte ușor de preparat și care poate îmbogăți aproape orice desert: budinci (de griș, de orez), clătite, înghețată etc. Eu l-am folosit pentru a umple niște fursecuri  delicioase. Se poate păstra mai mult timp în frigider, într-un borcan închis.

Ingrediente:
100 ml smântână
100 g zahăr tos

Preparare:
Într-o crăticioară, de preferat cu fund dublu, se pune zahărul și se caramelizează la foc mic, până capătă o culoare ca de chihlimbar. Trebuie mișcată crăticioara mereu pentru a nu se arde căci devine amar. Se  toarnă smântâna și se amestecă cu o spatulă de silicon de care zahărul ars nu se prinde.
 
La început, zahărul caramelizat se întărește, dar pe măsură ce se fierbe, acesta se topește în smântână, transformându-se într-un sos gros, cremos, consistent.
 
Când tot zahărul caramelizat s-a topit, sosul este gata și se poate folosi atât cald cât și după răcire.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu