Nimeni nu-şi va aduce aminte de tine pentru gândurile tale secrete.
•Gabriel Garcia Marquez - ultima scrisoare din “veacul de singurătate”.

luni, 17 decembrie 2012

SOS DE ZAHĂR ARS (CARAMEL)


Este un sos gros, cremos, foarte ușor de preparat și care poate îmbogăți aproape orice desert: budinci (de griș, de orez), clătite, înghețată etc. Eu l-am folosit pentru a umple niște fursecuri  delicioase. Se poate păstra mai mult timp în frigider, într-un borcan închis.

Ingrediente:
100 ml smântână
100 g zahăr tos

Preparare:
Într-o crăticioară, de preferat cu fund dublu, se pune zahărul și se caramelizează la foc mic, până capătă o culoare ca de chihlimbar. Trebuie mișcată crăticioara mereu pentru a nu se arde căci devine amar. Se  toarnă smântâna și se amestecă cu o spatulă de silicon de care zahărul ars nu se prinde.
 
La început, zahărul caramelizat se întărește, dar pe măsură ce se fierbe, acesta se topește în smântână, transformându-se într-un sos gros, cremos, consistent.
 
Când tot zahărul caramelizat s-a topit, sosul este gata și se poate folosi atât cald cât și după răcire.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu