Nu
am mai facut plachie de crap de mai bine de 10 ani. Era mâncarea preferată a
tatălui meu și mai târziu și a soțului meu. Mama o pregătea puțin altfel decât
am făcut-o eu: prăjea peștele apoi îl punea la cuptor cu multă ceapă călită cu roșii proaspete și mirodenii. Eu am
ales o variantă mai dietetică, cum o cere
și starea mea de sănătate:
Ingrediente:
4
bucăți de pește (am folosit crap dar se poate și alt pește)
2
cepe
Condiment
de pește
2-3
foi de dafin
2-3
linguri cu ulei (prefer de floarea soarelui)
Cam
100 ml vin alb*
2
felii de lămâie*
Câteva
boabe de piper (am folosit mix) *
Sare
și piper prospăt râșnit, după gust
Câțiva
căței de usturoi*
Pătrunjel
verde tocat mărunt*
Preparare:
Bucățile
de pește se sărează și se pipărează.
Cele
două cepe se toacă peștișor
și se acoperă cu ele fundul tăvii în care se va
pregăti plachia.
Se presară sare mare. Deasupra se așeză bucățile de pește
peste care se presară condiment pentru pește.
Dacă se folosesc ardei proaspeți,
se taie rondele și se așează deasupra. Dacă aveți congelat (ca mine), presărați
cubulețete peste bucățile de pește și ceapă.
Dacă se folosesc roșii proaspete
se opăresc, se decojesc, se taie rondele și se așează deasupra. Dacă nu, puneți
roșii în bullion sau conservate (ca mine).
Presărați câteva boabe de piper, 2-3
foi de dafin și 2 felii de lămâie, turnați 2-3 linguri cu ulei pe deasupra
și dați
tava în cuptor (neîncălzit în prealabil). Între timp se pregătește usturoiul, pătrunjelul și vinul.
Când bucătăria se umple de o aromă
îmbietoare de pește și legume, se scoate tava din cuptor, se presară cu usturoi și pătrunjel tocat mărunt,
se stropește peștele
cu vin,
și se mai pune tava în
cuptor pentru încă 10-15 minute.
Se servește atât caldă, cu mămăligă, cât și rece.
Este o mancare sănătoasă, rapidă, gustoasă.
*toate
aceste ingrediente se pun după gust, de asta nu am specificat cantități exacte.