Începutul acesta de toamnă ploioasă a făcut ca recolta de ciuperci de pădure (bureți) să fie foarte bogată în pădurile din jurul Suceviței (și nu numai, dar la Sucevița m-am aflat și eu). Spre deosebire de anul trecut, când hribii au fost destul de puțini, anul acesta sunt foarte mulți și de dimensiuni destul de impresionante,
așa cum se văd în fotografiile
(făcute cu telefonul, pentru că mi s-a stricat aparatul de fotografiat și abia
acum mi-am procurat altul).
Și
pentru că mi-am adus de la Sucevița câteva punguțe cu hribi congelați, din una
am preparat această delicioasă ciorbă de hribi, care poate constitui varianta
vegetariană a ciorbei de burtă sau a ciorbei rădăuțene.
Ingrediente:
½
kg hribi congelați sau proaspăt fierți
50
g unt
O
ceapă
O
căpățână de usturoi
1-2
gălbenușuri de ou
300
ml smântână
Oțet
de vin (după gust)
Sare
(după gust)
Câteva
boabe de piper
Pătrunjel
și mărar verde
Preparare:
Dacă
se folosesc hribii proaspeți, aceștia se curăță, se taie bucăți potrivite și se pun la fiert cu o ceapă, verdeață tocată
și sare. Când sunt fierți, se scot din apa în care au fiert și se procedează ca
și cu hribii congelați (apa în care au fiert nu se aruncă). În unt topit se pun la călit ceapa tocată și câțiva căței de
usturoi.
După
câteva minute, când ceapa și usturoiul s-au înmuiat,
se adaugă hribii
și se
călesc și ei câteva minute.
Se adaugă verdeață tocată
se lasă câteva minute
apoi se adaugă atâta apă în care au
fiert (sau apă) cât să se obțină o ciorbă destul de groasă.
Se adaugă piperul boabe și se lasă să dea câteva clocote.
Din restul de usturoi se face un mujdei.
Peste o parte din mujdei se adaugă
gălbenușurile de ou
și smântâna
și se amestecă bine.
Ciorba se acrește cu oțet
și se drege cu gălbenușul de ou frecat cu usturoi și smântână, care se adaugă
în ciorbă după ce s-a luat oala de pe foc și după ce peste oul cu smântână se
adaugă câte o lingură de ciorbă fierbinte, amestecând mereu până când cele două
lichide (ciorba din oală și cea cu ou și smântână), au temperaturi apropiate.
Abia
atunci se toarnă oul cu smântâna în oala cu ciorbă și se amestecă (pentru a nu
se coagula oul și pentru ca ciorba să nu capete aspect neplăcut, zgrunțuros).
Se
servește cu pătrunjel verde deasupra, mujdei (cine mai dorește) și ardei iute.
Vă
asigur că și cei mai ”carnivori” vor lăsa ciorba de burtă sau pe cea rădăuțeană
și vor mânca ciorba de hribi.
Unde gasim hribi?Week-end linistit va doresc.Cu stima,
RăspundețiȘtergereOlivia
Hribii aceștia au fost culeși de nora mea din pădure, de lângă Sucevița. Am văzut foarte mulți în piață la Rădăuți și la Păltinoasa. Deci cred ca se găsesc în piețele din orașele din apropierea munților, dar am citit pe net ca cineva a cumpărat conservați dintr-un magazin din București.
ȘtergereWeek-end plăcut și ție!
Uuuuuuuuuuuuuuuuuuuu , chiar azi ma gandeam la o ciorba de ghebe ... cand tocmai am primit reteta ta , MINUNATA , MINUNATA , ms frumos .
RăspundețiȘtergereWk linistit !
PS A cam trecut vremea hribilor ... acum daca se mai gasesc manatarci ...