joi, 5 septembrie 2013

FRIPTURA CU SOS DE USTUROI A LA TANTI KATY




Tanti Katy, prietena socrilor mei timp de peste 60 de ani, fostă asistentă medicală într-un  sat prosper din Teleorman, o femeie mărunțică și iute care nu arată cei peste 80 de ani ai săi, mi-a furnizat această rețetă.

Ingrediente:
300 g fleică (sau altă carne, după preferință)
2-3 linguri cu ulei
2-3 căpățâni de usturoi
O ceapă mai micuță
2 roșii
Sare după gust
Pentru piure de cartofi:
2-3 cartofi
O lingură cu unt
2 linguri cu smântână
Sare după gust

Preparare:
Carnea se taie în bucăți potrivite, se dă un praf de sare și se pune într-o cratiță împreună cu uleiul. 

Se lasă doar cât carnea face o crustă la suprafață, 

după care se adaugă ceapa fin tocată

 și usturoiul, cu cât este mai mult, cu atât mai bine. 

Se amestecă  pentru ca ceapa și usturoiul să se înmoaie, în nici un caz nu trebuie să se rumenească, pentru că usturoiul devine amar. 

Se scoate carnea din cratiță iar ceapa și usturoiul se pasează. 

Se pune înapoi carnea și roșiile fără coajă și fără semințe, tocate mărunt. Se potrivește de sare și se lasă să fiarbă acoperit, la foc mic.

 Între timp se prepară piureul: se fierb în apă cu sare, cartofii curățați de coajă și tăiați bucățele. Când cartofii sunt fierți, se adaugă untul și smântâna și se pasează bine.

Friptura se servește cu piure și sosul format.


Un comentariu: