Tanti
Katy, prietena socrilor mei timp de peste 60 de ani, fostă asistentă medicală
într-un sat prosper din Teleorman, o
femeie mărunțică și iute care nu arată cei peste 80 de ani ai săi, mi-a
furnizat această rețetă.
Ingrediente:
300
g fleică (sau altă carne, după preferință)
2-3
linguri cu ulei
2-3
căpățâni de usturoi
O
ceapă mai micuță
2
roșii
Sare
după gust
Pentru piure de cartofi:
2-3
cartofi
O
lingură cu unt
2
linguri cu smântână
Sare
după gust
Preparare:
Carnea
se taie în bucăți potrivite, se dă un praf de sare și se pune într-o cratiță
împreună cu uleiul.
Se lasă doar cât carnea face o crustă la suprafață,
după
care se adaugă ceapa fin tocată
și usturoiul, cu cât este mai mult, cu atât mai
bine.
Se amestecă pentru ca ceapa și
usturoiul să se înmoaie, în nici un caz nu trebuie să se rumenească, pentru că
usturoiul devine amar.
Se scoate carnea din cratiță iar ceapa și usturoiul se
pasează.
Se pune înapoi carnea și roșiile fără coajă și fără semințe, tocate
mărunt. Se potrivește de sare și se lasă să fiarbă acoperit, la foc mic.
Între timp
se prepară piureul: se fierb în apă cu sare, cartofii curățați de coajă și
tăiați bucățele. Când cartofii sunt fierți, se adaugă untul și smântâna și se
pasează bine.
Friptura
se servește cu piure și sosul format.
Adevarata ...
RăspundețiȘtergere