luni, 12 ianuarie 2015

ŞUBA SAU SALATA RUSEASCĂ CU PEȘTE

Este o salată cu pește și legume ” legate” cu maioneză.
Specific salatelor rusești este faptul că legumele date pe răzătoare  și carnea tăiată bucățele mici, se așează în straturi pe platouri sau, mai nou, în boluri transparente. Fiecare strat este acoperit cu o peliculă subțire de maioneză.
În mod tradițional această salată se prepară cu scrumbie marinată sau afumată, dar la fel de bine se poate prepara și cu alt pește.
Numele de ”șuba” vine de la faptul că ultimul strat trebuie să fie din sfeclă roșie dată pe răzătoare și așezată ”înfoiat”, ca blana unui cojoc (șubă).
Ingrediente:
Două fileuri păstrăv afumat (sau oricare alt pește)
2 cartofi fierți în coajă
Cîteva capere
2 morcovi fierți
O ceapă
O sfeclă roșie mai mare sau 2 mici fierte sau coapte
Un ou fiert tare
O cană cu maioneză  
Sare, piper, oțet (Balsamic) după gust

Preparare:

fileurile de pește se taie bucățele mici. Ceapa se toacă cubulețe, se pune într-un castron cu foarte puțin oțet și se amestecă ușor cu peștele. Se lasă câteva ore (sau peste noapte). 
Cartofii fierți în coajă și răciți se curăță și se dau pe răzătoarea mare. Se așează pe platou sau în bol. Se condimentează cu sare, piper și câteva capere. Se pun câteva linguri de maioneză,

 deasupra se așează peștele,

 maioneză, 

morcov ras, condimentat cu sare și piper, maioneză, sfecla roșie dată pe răzătoarea mare. 

Se ornează cu oul dat și el pe răzătoare.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu