sâmbătă, 31 octombrie 2009

PLACINTA CU BRANZA SI GRIS


Ingrediente:
1/2 kg branza sarata (telemea, burduf, etc)
1 kg iaurt
100 ml ulei
150-200 g gris
1/2 pachet foi subtiri de placinta
5 oua
cateva masline
cimbru
seminte de dovleac
susan negru
2 linguri e parmezan ras

Preparare:
Se unge cu ulei o tava mare de placinta.
200 ml iaurt se amesteca cu uleiul, intr-un castronel.

Branza cu restul de iaurt se amesteca bine, pana la omogenizare.Se adauga ouale, unul cate unul, amestecand bine dupa fiecare.Se adauga grisul, lingura cu lingura.

Se desfac foile de placinta, se ung cu amestecul de iaurt si ulei, se pun cateva linguri din amestecul de branza si gris, se presara cateva bucatele de masline, se ruleaza si se aseaza in tava.


Procedam la fel cu toate foile.
Branza ramasa o turnam in tava, peste rulori.

Peste amestecul de iaurt si ulei spargem cele doua oua ramase.
Turnam amestecul in tava si nivelam cu grija.

Deasupra presaram cimbru, semintele de dovleac si cele de susan si parmezanul ras.

Dam placinta la cuptor pana se intareste deasupra.

Lasam pe un gratar sa se raceasca putin in tava, dupa care o putem taia si savura.
Recunosc ca am improvizat aceasta reteta din ingredientele pe care le aveam in frigider si de care nu se atingea nimeni: 1 l iaurt, de la mama nurorii mele, circa 1/2 kg branza sarata, framantata, din aceeasi sursa, 1/2 pachet de foi de placinta congelate, ramase de alt preparat si m-am gandit cum le-as putea valorifica. Grisul l-am adaugat din nevoia de a lega compozitia care era mult prea fluida. S-a dovedit ca am fost inspirata pentru ca placinta a fost intr-adevar savuroasa, atat calda cat si rece.


vineri, 30 octombrie 2009

DESERT CU FRUCTE DE PADURE


Este un desert foarte gustos, racoritor si care se prepara foarte repede.
Ingrediente:
5 galbenusuri
5 linguri rase cu zahar
un praf de budinca de lamaie
o lingur de unt moale
200 ml lapte
150 ml vin alb dulce
fructe de padure congelate sau proaspete
coja rasa de la 1/2 lamaie
sucul unei lamai
esenta de lamaie
Preparare:
Galbenusurile se bat cu zaharul pana ce acesta se topeste iar crema si-a dublat volumul si s-a albit.Se adauga praful de budinca si treptat laptele cald in care s-a topit untul. Se amesteca bine, si se pune preparatul pe baia de abur amestecand in continuare pana se ingroasa. Se ia de pe foc si se adauga coaja de lamaie, sucul, esenta si vinul. se amesteca bine.
2/3 din fructe (decongelate sau proaspete) se pun intr-un vas termorezistent.

Se toarna crema peste fructe, deasupra se aseaza treimea de fructe ramasa

si se da desertul la cuptor pentru 15-20 minute.

Se lasa sa se raceasca si se serveste la temperatura camerei.



miercuri, 28 octombrie 2009

RASOL DE PORC CU VARZA PROASPATA



Ingrediente:
un rasol de porc
1/2 dintr-o varza marisoara
o ceapa
un morcov
un ardei gras (daca este rosu, este foarte bine)
cateva rosii
un pahar de bors
cam 2-300 ml suc de rosii
2 foi de dafin
cateva boabe de piper
cimbru (de data aceasta am pus uscat si macinat, dar o crenguta verde ar fi fost si mai buna)
sare

Preparare:
Se taie rasolul de porc (al meu a fost gata taiat de la macelarie), se spala si se pune la fiert in apa rece cat sa acopere carnea.Se pune un praf de sare si se lasa sa fiarba.
Intre timp, curatam ceapa si o taiem fin.

Dupa ce am spumuit carnea, adaugam ceapa.
Pregatim morcovul: il curatam, il spalam si il taiem:

si il adaugam peste carne.
Spalam, curatam de seminte si nervuri si taiem si ardeiul fasii:

Il adaugam peste celelalte ingrediente din oala care fierbe.
Tocam varza (eu cu razatoarea Borner, ca merge mai repede), o frecam cu un praf de sare, sa se moaie:

si o adaugam si pe ea in oala.
Lasam sa fiarba pana varza este s-a inmuiat.

Potrivim de sare, adaugam boabele de piper, sucul de rosii, foile de dafin si bors dupa gust, in functie de cat de acru a fost sucul de rosii.
Taiem rosiile felii le asezam peste varza mai presaram putin cimbru si dam cratita la cuptor.


Cand a scazut suficient iar rosiile de deasupra s-au muiat, varza este gata.

Este foarte buna cu mamaliga calda si cu un ardei iute alaturi, dar merge si cu paine, cum au mancat-o copii mei.



luni, 26 octombrie 2009

SALATA DE LIMBA DE PORC CU SAMBURI DE RODIE


Ingrediente:
3 bucati limba de porc
2 cartofi potriviti, fierti in coaja
3 morcovi, fierti
o sfecla rosie, curatata si fiarta in apa cu sare
4 oua fierte tari (12 minute)si am mai pus 3 oua de prepelita
2-3 castraveciori murati
150 g nuci prajite putin in cuptor si tocate grosier
250 g maioneza
un pic de hrean ras si "stins" cu otet balsamic
o rodie

Preparare:
Limbile de porc se fierb in apa cu sare, se lasa sa se racoreasca putin si se curata de pielita alba, apoi se taie fasiute.
Cartofii fierti si morcovii fierti se dau pe razatoarea mare, in vase separate.
Sfecla rosie se taie fasiute subtiri si se amesteca cu hreanul.
Castraveciorii se scurg bine si se taie cubulete.
Ouale fierte si racite se taie in doua, apoi felii.
Se scot samburii de rodie.

Montarea:
Pe platoul pe care vom monta salata asezam in centru un pahar si de jur imprejurul paharului incepem sa asezam ingredientele in straturi, in urmatoarea ordine:
1. cartofii, stropiti din belsug cu piper

un strat subtire de maioneza
2. castravetii

un strat subtire de maioneza
3. jumatate din cantitatea de limba

un strat subtire de maioneza
4. morcovul

un strat subtire de maioneza,
5. nucile

un strat subtire de maioneza,
6. ouale, presarate si ele cu sare si piper

un strat subtire de maioneza,
7. restul de limba

un strat subtire de maioneza,
8. sfecla rosie

un strat consistent de maioneza,
Se presara semintele de rodie si eventual se orneaza dupa imaginatie.
Se scoate paharul si sepoate servi.





duminică, 25 octombrie 2009

FANTEZIE DE TOAMNA CU CLATITE, GUTUI SI MERE CARAMELIZATE


Este un desert usor, de duminica.
Ingrediente:
Pentru clatite (Roti Jala)
3 0ua
300 g faina
150 ml lapte
150 ml apa minerala sau sifon
un varf de cutit de praf de copt
un varf de cutit de sare
o lingura de zahar
2-3 linguri de ulei pentru uns tigaia
Pentru fructele caramelizate:
o gutuie frumoasa
un mar acrisor
zeama de la o lamaie
2-300g de zahar pentru caramelizat
o lingura de Rom (bautura)

Preparare:
Se caramelizeaza zaharul, fara a se arde. Cand a capatat o culoare aurie se stinge cu 2-3 linguri de apa fierbinte.

Se pun in caramel felii de mere,care in prealabil au fost stropite cu zeama de lamaie

intorcandu-le pe ambele parti pentru a se inmuia putin. Se scot pe hartie de copt si se lasa sa se raceasca.

Gutuia se taie felii, scotand partea lemnoasa cu samburii si se stropeste cu zeama de lamaie.

Feliile de gutuie se pun in caramelul in care au fost merele si s-au adaugat cateva cuisoare.

cand s-u muiat, se scot cu o lingura cu gauri si se pun pe o farfurie sa se raceasca.
In caramelul ramas se adauga Romul si se lasa sa se raceasca. Acesta va fi sosul cu care vom stropi desertul.
Se prepara aluatul de clatite din ingredientele de mai sus (fara ulei)

Se unge tigaia de clatite cu ulei si se prepara clatitele (Roti Jala)

Asa arata gata:

Se monteaza desertul: doua clatite Roti Jala, cateva felii de mere si de gutui caramelizate stropite din belsug cu sosul de caramel si rom.