Ingrediente:
Carne
de cocoş (sau de găină, sau pui)
Un
pahar cu vin natural de ţară
Un
păhărel de coniac
O
ceapă
Un
morcov mic
Un
căţel de usturoi
Câteva
nuci (obţional)
O
lingură cu unt
O
ingură cu ulei
Condimente:
sare, piper, cimbru, boia de ardei, 2 cuişoare, o crenguţă de rozmarin şi una
de pătrunjel verde
Preparare:
Bucăţile
de carne de cocoş se freacă cu sare mare,
piper, cimbru, boia de ardei. Se lasă 15-20 de minute să se pătrundă de aromele
condimentelor.
Apoi
bucăţile se rumenesc într-o tigaie încinsă cu o lingură de unt şi una de ulei, întorcând
des bucăţile pentru a păstra sucurile în interior.
Scoatem carnea rumenită din
tigaie, o punem într-o tavă şi o presărăm
cu nuca măcinată fin.
Ceapa
se taie rondele, la fel şi morcovul. Se pun
împreună cu căţelul de usturoi în tigaia în care s-au rumenit bucăţile de carne.
Când legumele s-au muiat puţin, se toarnă vinul şi coniacul. Se adaugă cele 2
cuişoare, crenguţa de rozmarin
Aşa arăta rozmarinul meu în jardiniera de la geamul bucătăriei, după ploaia de gheaţă de ieri dimineaţă |
şi cea de pătrunjel. Când a dat în fiert,
se
toarnă amestecul peste carne şi se pune
tava la cuptor, la 180°C, pentru circa
45 min. - o oră.
În
timpul coacerii întoarcem carnea de pe o parte pe alta să se pătrundă bine de
vin, care-i dă o nuanţă frumoasă şi un
gust fin.
Servim
cocoşul cu garnitura preferată.
Foarte
bine merge cu ciuperci sote.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu