miercuri, 31 octombrie 2012

PRĂJITURA DIETETICĂ CU NUCĂ ȘI SIROP DE MIERE

Ingrediente:
O cană cu  nuci tocate grosier
3 ouă mari
2 linguri cu fructoză (sau 3 linguri cu zahăr)
3 linguri cu ulei
2 linguri cu coniac
3 linguri cu pesmet
o lingură cu griş
o linguriţă cu  praf de copt
o linguriţă coajă rasă de portocală (am pus marmeladă de mandarine)
un vârf de cuțit de scorţişoară
un vârf de cuțit de praf cuişoare
un praf de sare
unt pt uns tava
 
sirop:
o căniță mică (de cafea) cu miere
2 cănițe mici cu apă 

Preparare:
Se separă albușurile de gălbenușuri. Albușurile se bat spumă cu un praf de sare.

Gălbenușurile se bat bine cu fructoza (sau zahărul). Se adaugă uleiul, coniacul, pesmetul, praful de copt  nucile și condimentele și se amestecă bine.  Se adaugă albușurile bătute amestecând cu grijă de jos în sus. 
 
 O tavă (20X20) se unge cu unt și se tapetează cu griș.
 
Se toarnă compoziția în tavă și se nivelează. Se dă la cuptor.

Se coace până trece testul scobitorii. Se lasă să se răcorească în tavă.
 
Se prepară siropul: se încălzește apa (fără a fierbe) și se amestecă cu mierea. Siropul cald se toarnă peste prăjitura răcorită și care a fost porționată.
 
Se lasă cel puțin 6 ore pentru a absorbi siropul.

Nu este o prăjitură prea aspectoasă dar este foarte aromată ,
 
cu un gust ce amintește de baclava dar nu la fel de dulce.

Dacă este preparată cu fructoză și sirop de miere poate fi consumată (cu moderație) și de către diabetici.

marți, 30 octombrie 2012

HULUB LA TIGAIE - rețeta în versuri a lui Păstorel

În U.E. consumul de carne de porumbel creste, carnea fiind considerata sanatoasa, slaba si “bio”. Consumul cel mai mare este in Franta, Italia si Ungaria. Preturile ar fi intre 15 si 30 E kg sau 100 gr cca 2 E la magazine specializate.
La noi în țară atât la mine, în  Moldova unde se mai numesc hulubi, cât și în Teleorman la socrii mei, porumbeii  (în special puiii) se consumă destul de fregvent. Sunt nenumărate rețete pentru a prepara  porumbeii: soacra mea îi făcea cel mai des la grătar sau ciulama sau chiar saramură; în Moldova se făcea borș de porumbel, porumbei cu smântână, prăjiți, ostropel, etc.
Pentru că nora mea mai avea acești 3 porumbei
 
trimiși de mama ei, m-am gândit să-i prepar după rețeta lui Păstorel:

Iei un hulub decapitat
Ales din cei mai grasi, fireste,
Scoti penele. Cinatuieste
Apoi sareaza delicat.
 
Si nu uita un amanunt:
Taind, spre-al inveli, o fina
Felie alba de slanina
Sa-i pui in cos si-un pic de unt.
 
Pe urma, c-un cutit ce taie
Ciopleste cu indemanare
Vreo opt sau noua betisoare
Si le aseaza in tigaie
 

Hulubul cel cu unt umplut
Pe-acest gratar improvizat
Intr-un cuptor va fi lasat,
La foc domol si sustinut.
 

Si, ca sa-i tragi din plin folosul,
Cand slaninuta s-a prajit
Il scoti afara negresit
Fara sa uiti sa torni si sosul.
 

Cu un vin ros in paharel
Friptura e o delectare,
Deci iti ureaza pofta mare
Al dumitale

Pastorel

 
Drept garnitură am servit   bureți prăjiți.

duminică, 28 octombrie 2012

SALATA DE CONOPIDĂ CRUDĂ

Ingrediente:
O conopidă de circa ½ kg
2 căței de usturoi
Maioneză din 2 ouă 
Un ardei gras roșu sau un gogoșar
Zeamă de lămâie sau oțet
Sare după gust 

Preparare:
Conopida se desface în buchețele, se spală sub jet de apă și se pune la scurs într-o strecurătoare.

Se pun buchețelele de conopidă în blender și se toacă nu prea mărunt împreună cu cei 2 căței de usturoi. 
 
Ardeiul sau gogoșarul se taie cubulețe. 
 
Se pune într-un bol  
 
împreună cu ardeiul tăiat cubulețe
 
 și se amestecă cu maioneză. Se  optrivește de sare și dacă vă place mai acră se adaugă zeamă de lămâie sau oțet.

 

sâmbătă, 27 octombrie 2012

BUREȚI PRĂJIȚI SAU SOTE PE FRANȚUZEȘTE


Luna aceasta, mai la început, am fost la nora mea, la Sucevița.
Pentru că după vara secetoasă, octombrie a adus ploi în nordul țării, sezonul bureților de pădure era în toi.
Cum după ploaie vreme a devenit deoseit de frumoasă, împreună cu Ursu, cățelul,

 nora mea și nepoțica de un an și 3 luni,

am plecat în pădure, la plimbare și eventual la cules ciuperci.
Deși date fiind condițiile (prezența nepoatei) nu ne-am putut îndepărta prea mult de drumul forestier pe care am plecat, recolta de bureți a fost mulțumitoare, în circa 2 ore adunând 2-3 kg de bureți,

numai din soiurile pe care le cunoșteam: ghebe sau opintici sau popenci, hribi, hribi țigănești,  gălbiori, hulubițe sau pâinișoare, creasta cocoșului.

Ajunse acasă, pentru siguranță, nora mea a chemat o vecină care ne-a confirmat că toți bureții culeși de noi erau comestibili.
Așa că ne-am apucat de gătit:

Ingrediente:
Bureți de pădure: un singur soi sau toate amestecate, cum am făcut noi
O ceapă
2-3 linguri cu ulei
2-3 căței de usturoi
Sare 

Preparare:
Le-am curățat picirușele de resturile de frunze și pământ, apoi am așezat  bureții într-o strecurătoare și i-am spălat foarte bine sub jet de apă.
 
 I-am tăiat în bucăți potrivite
 
și i-am fiert în puțină apă cu sare. I-am scurs și i-am sotat in 2-3 linguri de ulei împreună cu o ceapă tocată mărunt. Când au fost aproape gata am adăugat 2-3 căței de usturoi fin tocați.

Sunt delicioși, mai buni decât orice friptură.
 

miercuri, 3 octombrie 2012

CLĂTITE AMERICANE LA PAHAR CU SOS DE CĂPȘUNI

Ingrediente:
250 g făină proaspăt cernută
½ linguriță cu praf de copt sau bicarbonat
2 ouă mari
2 linguri cu zahăr
200 ml lapte
Coaja rasă de la ½ lămâie
O lingură cu unt 

Pentru sos:
250 g căpșuni
O linguriță cu suc de lămâie
200g zahăr
200 ml apă 

Preparare:
Făina împreună cu praful de copt sau bicarbonatul se cern într-un castron. Se adaugă 2 gălbenușuri și 2 linguri cu zahăr.
 
  Se adaugă laptele
 
 și coaja rasă de lămâie
 
și se și se bate bine cu mixerul până se omogenizează.
 
Albușurile se bat spumă și se adaugă la compoziție amestecând ușor de jos în sus.

Se pune untul să se topească într-o tigaie nonaderentă.
 
Când este încins, se pune toată compoziția.
 
Se prăjește pe ambele părți.

 Se lasă să se răcească apoi se rupe în bucăți nu prea mari și se așează în cupe sau pahare.
Se prepară sosul de cărșuni:
Căpșunile se spală, se curăță de codițe și se taie în jumătăți. Se stropesc cu sucul de lămâie. Apa se pune la fiert cu zahărul. Când începe să clocotească se adaugă căpșunile. Se lasă să dea câteva clocote și se oprește.

Sosul de căpșuni se toarnă în cupe, peste bucățile de clătite.

marți, 2 octombrie 2012

CARTOFI PANE


Rețeta este din ”ALBUMUL LITERAR GASTRONOMIC  editat  de revista VIAȚA ROMÂNEASCĂ, București, 1982, album ”propus, cules și scris de : OCTAVIAN STOICA; MARIUS VULPE și alții.
Rețeta se găsește la pagina 243.

”Ingrediente:
1 kg de cartofi
80 g pesmet
30 g sare
2 ouă
150 ml ulei
1 g piper
 
Preparare:
Se fierb cartofii în coajă.
Unul dintre cartofi s-a sfaramat; asa ca am folosit doar 3
 
Se curăță,
 
se taie felii de grosime potrivită,
 
 se presară cu sare și piper,
 
se dau prin ouă bătute
 
și pesmet
 
și se prăjesc
 
pe ambele părți, în untdelemn bine încins până se rumenesc frumos.

Se servesc fierbinți și – cine preferă – stropiți cu unt topit sau smântână deasupra.”

 

Spre deosebire de rețeta originală, eu am folosit și cimbru uscat alături de sare și piper iar cantitățile le-am înjumătățit.
 I-am servit, cu bucățele de unt deasupra,  drept garnitură lângă un cotlet de porc și cu un ardei kapia copt, stropit cu sare, oțet și ulei.