O
cană cu nuci tocate grosier
3
ouă mari
2
linguri cu fructoză (sau 3 linguri cu zahăr)
3
linguri cu ulei
2
linguri cu coniac
3
linguri cu pesmet
o
lingură cu griş
o
linguriţă cu praf de copt
o
linguriţă coajă rasă de portocală (am pus marmeladă de mandarine)
un
vârf de cuțit de scorţişoară
un
vârf de cuțit de praf cuişoare
un
praf de sare
unt
pt uns tava
sirop:
o
căniță mică (de cafea) cu miere
2
cănițe mici cu apă
Preparare:
Se
separă albușurile de gălbenușuri. Albușurile se bat spumă cu un praf de sare.
Gălbenușurile
se bat bine cu fructoza (sau zahărul). Se adaugă uleiul, coniacul, pesmetul, praful
de copt nucile și condimentele și se
amestecă bine. Se adaugă albușurile
bătute amestecând cu grijă de jos în sus.
O tavă (20X20) se unge cu unt și se tapetează
cu griș.
Se toarnă compoziția în tavă și se nivelează. Se dă la cuptor.
Se
coace până trece testul scobitorii. Se lasă să se răcorească în tavă.
Se prepară
siropul: se încălzește apa (fără a fierbe) și se amestecă cu mierea. Siropul cald
se toarnă peste prăjitura răcorită și care a fost porționată.
Se lasă cel puțin
6 ore pentru a absorbi siropul.
Nu
este o prăjitură prea aspectoasă dar este foarte aromată ,
cu un gust ce amintește
de baclava dar nu la fel de dulce.
Dacă
este preparată cu fructoză și sirop de miere poate fi consumată (cu moderație)
și de către diabetici.