joi, 30 ianuarie 2014

BISCUIŢI MARMORAŢI

Ingrediente:

50 g făină
40 g unt
30 g zahăr
2 linguri cu cacao
O lingură cu nuci măcinate
Un vârf de cuţit de praf de copt
Eventual câteva linguriţe cu lapte

150 g făină
120 g unt
100 g zahăr
3 linguri cu nuci măcinate
3 vârfuri de cuţit de praf de copt
3 culori alimentare
Eventual câteva linguri cu lapte

Preparare:
Pentru aluatul maro se amestecă ingredientele solide, se adaugă untul şi se amestecă. Se strânge aluatul într-o bilă (dacă este prea tare se mai poate adăuga puţin lapte) şi se lasă deoparte.
Pentru celelalte 3 aluaturi se procedeayă în mod similar. Bila de aluat obţinută se împarte în 3 bile mai mici, care se colorează cu coloranţi alimentari (am folosit galben, roşu şi verde).

Se întind 4 foi care se suprapun şi se răsucesc su forma unui sul. Se taie felii transversale care se coc pe tava tapetată cu hârtie de copt.

Sunt fragezi şi delicioşi.

miercuri, 29 ianuarie 2014

PIEPT DE PUI CU HRIBI ŞI SMÂNTÂNĂ

Ingrediente:
Un piept de pui  (6-700 g), dezosat şi fără piele
O ceapă
O lingură cu unt
2 linguri cu ulei
½ kg de hribi de la congelator sau 1 kg proaspeţi
500 ml smântână
O lingură cu făină sau amidon alimentar
2-3 căţei de usturoi
Câteva fire de pătrunjel verde
Sare şi piper după gust

Preparare:
Hribii congelaţi se decongelează la temperatura camerei, 

apoi se taie bucăţi potrivite.


Pieptul de pui se spală, se şterge cu prosoape de hârtie şi se taie cubuleţe cu latura de 3-4 cm. Ceapa se toacă mărunt. Untul împreună cu uleiul se pun la încins. Se adaugă ceapa şi se căleşte până devine sticloasă, fără a se arde. Se adaugă pieptul de pui, apoi hribii. Se călesc până pieptul de pui devine alb, apoi se adaugă o căniţă de apă, se acoperă vasul şi se fierbe  înăbuşit. Cînd carnea este fiartă, se adaugă smântâna amestecată cu făina sau amidonul (prefer amidonul, deoarece sosul iese mai fin). Se amestecă repede şi bine să nu facă cocoloaşe. Se adaugă căţeii de usturoi tocaţi fin, pătrunjelul (sau mărar, sau ambele), se potriveşte de sare şi piper 

şi se serveşte cu mămăligă caldă sau pâine.

duminică, 19 ianuarie 2014

BRIOŞE CU VIŞINE

Ingrediente:
2 ouă
200 g zahăr
200 ml ulei
300 ml iaurt
400 g făină
Un plic de praf de copt
Un praf de sare
Sucul şi coaja de la ½ lămâie
Vişine proaspete fără sâmburi sau din compot sau conservate cu aspirină (eu am folosit din acestea), după dorinţă

Preparare:
Ouăle întregi se mixează împreună cu zahărul. Se înglobează uleiul puţin câte puţin apoi iaurtul, sarea coaja şi zeama de lămâie.
Făina se cerne împreună cu praful de copt şi se încorporează uşor în compoziţie, mixând cu grijă.

În formele de brioşe se pune câte o chesă (hârtiuţă specială pentru brioşe) şi o lingură din compoziţie (chesele se umplu cam 2/3). Se aşează deasupra vişinile scurse de zeamă.

Brioşele se coc 30-35 de minute în cuptorul preîncălzit.
Se pot presăra cu zahăr pudră.




sâmbătă, 18 ianuarie 2014

PRĂJITURA CU MIERE ŞI NUCI

Ingrediente:

Aluat:
300 g făină
50 g zahăr
200 g unt
2 linguri cu smântână
Un vârf de cuţit cu sare

Umplutura:
300 g nuci tocate
300 g zahăr
2 linguri cu rom
50 ml lapte fierbinte
Coaja rasă  de la o lămâie
O lingură cu miere
Jumătate de linguriţă cu scorţişoară

Zahăr pudră pentru pudrat

Preparare:
Aluatul se prepară din toate ingredientele de mai sus şi se lasă la rece cel puţin o oră.
În acest timp se prepară umplutura: se amestecă toate ingredientele, se toarnă laptele fierbinte, se amestecă bine, din nou şi se lasă să se răcească.

Aluatul se împarte în două părţi . Din prima parte se întinde o foaie care se aşează într-o tavă de 30X30 cm unsă cu ulei. Peste foaie se aşează umplutura, apoi cea de-a doua foaie. Se coace în cuptorul preîncălzit, pentru 20-25 de minute. 
Coaptă, prăjitura se taie în cuburi de cca 2X2 cm şi se tăvălesc prin zahăr pudră.


vineri, 17 ianuarie 2014

FURSECURI CALE

Aspectoase, aromate, fine...

Ingrediente:
5 ouă
10 linguri cu ulei
10 linguri cu zahăr
10 linguri cu făină
Un plic cu zahăr vanilat
2-3 linguri cu apă de trandafiri
Câteva bucăţi de rahat
Zahăr pudră pentru pudrat

Preparare:
Rahatul se taie fâşiuţe. Se bat spumă tare albuşurile cu un praf de sare şi zahărul. Separat, se freacă gălbenuşurile cu zahărul vanilat. Se adaugă peste albuşuri apoi se pune făina proaspăt cernută, apa de trandafiri  şi uleiul, mixând bine până se fac băşici. Se tapetează o tavă cu hârtie de copt. Se aşează cu o linguriţă 7-8 grămăjoare de aluat, distanţate unele de altele, care trebuie să devină plate şi să nu se lipească între ele (aluatul trebuie să aibă o consistenţă ceva mai tare decât a aluatului de clătite). 
Se dă tava la cuptor timp de 5-6 minute, până fursecurile devin maronii pe margini.

Se deschide uşa cuptorului, se trage tava în uşă, se desprind fursecurile cu o paletă de pe hârtia de copt, se aşează pe mijloc câte o fâşiuţă de rahat,

 se apucă marginile fursecului de la un capăt al rahatului  şi se unesc, sub forma unei cale. Operaţiunea trebuie să se desfăşoare foarte repede, deoarece fursecurile fiind destul de subţiri se răcesc uşor şi devin casante, rupându-se atunci când se îndoaie.

Trebuie multă atenţie, sunt migăloase, dar rezultatul final merită tot efortul: se obţin niste fursecuri foarte frumoase, aromate şi fragede.
Se aşează pe platou şi se pudrează cu zahăr pudră.





joi, 16 ianuarie 2014

FILE DE ŞALĂU ÎN ASPIC

Ingrediente:
Un şalău de aproximativ 1 kg
2 cepe mici
2 morcovi mici
3 boabe de piper negru
O foaie de dafin (nu am pus)
Piper alb proaspăt măcinat
sare dupa gust
o ceşcuţă de vin alb sec
un albuş de ou
30g gelatină la 1 litru de apă

Pentru décor:
2 lămâii medii
Câteva boabe de mazăre verde
5 ouă de prepeliţă (am folosit 2 ouă mai mici de găină)
Un morcov fiert
O rămurică de pătrunjel verde
Câteva boabe de merişoare

Preparare:
Se curăţă peştele de solzi, se scot intestinele şi branhiile, se îndepărtează înnotătoarele şi capul apoi se filetează cu grijă.

În 1,5 litri de apă rece se pun la fiert oasele rămase după filetare (şira spinării, capul si aripioarele peştelui), ceapa şi morcovii. 

Se îndepărtează spuma şi se adaugă piperul boabe  şi vinul. Se reduce temperatura şi se fierbe supa fără capac timp de o oră. În acest timp lichidul trebuie să scadă la 1 litru.
Gelatina se pune la înmuiat în apă rece. În timp ce supa fierbe, volumul gelatinei va creşte de 3-4 ori.
Când supa este gata, se strecoară printr-o sită peste care se pun 4 straturi de tifon.
Pentru ca aspicul să fie limpede, albuşul se bate spumă şi se adaugă în supa fierbinte. Se amestecă bine apoi se strecoară din nou supa prin sita acoperită cu 4 straturi de tifon. În timp ce albuşul se va coagula, va aduna şi micile bucăţele de carne şi legume care fac ca aspicul să nu fie limpede. Se adaugă gelatina înmuiată în supa caldă, punînd câte o lingură de gelatină şi amestecând după fiecare lingură, până se topeşte gelatina. Când am înglobat toată gelatina, mai strecurăm o dată supa şi o lăsăm să se răcească la temperatura camerei.  Platoul pe care vom servi peştele se pune în frigider,  să fie rece.
Fileurile de peşte se sărează şi se pipărează cu piper alb, se înveleşte fiecare fileu în folie de aluminiu sau se pun într-o tavă care se acoperă cu folie de aluminiu şi se pun timp de 30 de minute în cuptorul preîncălzit. Fileurile de peşte pot fi fierte pur şi simplu în apă dar gustul este mult mai fin dacă peştele este preparat la cuptor. Cînd este gata, se pune în frigider să se răcească bine, pentru că se taie mai uşor.

 Se scoate platoul din frigider şi se acoperă cu un strat de aspic de circa 5 mm. Se pune platoul din nou în figider până se întăreşte aspicul. Peste aspic se aşează bucăţile de peşte peste care se pune aspic atât cât să le acopere. Se dă din nou la frigider să se închege gelatina apoi se decorează, se acoperă şi decorul cu aspic şi se ţine la rece până este servit. Dacă mai rămâne aspic, se pune în frigider să se întărească apoi se taie cuburi şi se decorează peştele cu aspicul tocat.

 Sfat : este bine ca fileurile de peşte să se prepare cu o zi înainte şi să stea o noapte la frigider. În acest fel  nu se vor sfărâma în timpul tăierii.



  



miercuri, 15 ianuarie 2014

ENGLISH CAKE

Dintre dulciurile care s-au bucurat de succes între copiii mei şi prietenii lor  la sărătorile de iarnă care deabia au trecut, a fost şi acest chec cu fructe uscate. Pe lângă gustul deosebit de fin mai are o calitate, aceea de a se păstra proaspăt până la 6 săptămâni (cum scria in revista de unde am luat reţeta). Eu l-am servit după vreo 2 săptămâni de la preparare şi a fost la fel de  proaspăt şi aromat ca în prima zi.

Ingrediente:
200 g stafide (am pus vreo 300-400 g stafide aurii şi brune)
2 caise deshidratate (am pus mai multe)
3 smochine deshidratate (am pus prune uscate, ananas confiat, merişoare şi agrişe uscate)
200 g unt
200 g zahăr
4 ouă
Coaja rasă de la o lămâie
4 linguri cu rom
300 g făină
3 linguriţe praf de copt
80 g coajă de citrice glasată şi tocată (am pus dulceaţă de coji de portocale)
5-6 linguri cu lapte
zahăr pudră  (nu am pus)

Preparare:

Fructele uscate se lasă să se înmoaie în cele 4 linguri cu rom. 

Se încinge cuptorul la 200 0C. Se  scurg fructele şi se taie cuburi caisele, prunele, ananasul. Untul se bate cu zahărul. Se adaugă pe rând ouăle, apoi coaja de lămâie,romul, urmate de făina cemrnută împreună cu praful de copt. La final  se adaugă fructele şi coaja de citrice glasată şi, în funcţie de consistenţa aluatului se adaugă câteva linguri cu lapte (aluatul trebuie să fie destul de tare). Se aşează aluatul într-o tavă de chec unsă, se  nivelează şi se dă la cuptor pentru 40-50 de minute, până se rumeneşte uşor. 

Se scoate din tavă şi se lasă să se răcească 3 ore. 

Se pudrează cu zahăr şi se decorează cu smochine uscate (eu am renunţat la această parte).