Nimeni nu-şi va aduce aminte de tine pentru gândurile tale secrete.
•Gabriel Garcia Marquez - ultima scrisoare din “veacul de singurătate”.

sâmbătă, 23 mai 2009

TORT ELENA


Pentru ca ieri a fost onomastica nurorii mele celei mici, Elena, i-am facut cadou acest tort, pe care l-a dus la birou sa-l savureze cu colegii.
Iata reteta:
1. jeleu de capsuni:
Ingrediente:
600 g capsuni
150 g zahar fin
2 plicuri gelatina si 50 ml apa
Preparare:
Mixam bine capsunile in blender cu 150 g zahar fin. Oprim 2-3 capsuni pentru ornat.
Dizolvam gelatina in 50 ml apa si apoi o topim pe baie de apa si o amestecam cu capsunile mixate.



Dam la rece cam 2-3 ore, pana se incheaga. Dupa ce s-a inchegat, taiem jeleul cubulete.


2. jeleu de kiwi:
Ingrediente:
600 g kiwi
2 plicuri gelatina si 50 ml apa
Preparare:
fructele curatate si taiate marunt se mixeaza bine.
Dizolvam gelatina in 50 ml apa si apoi o topim pe baie de apa si o amestecam cu fructele mixate.


Dam la rece cam 2-3 ore, pana se incheaga. Dupa ce s-a inchegat, taiem jeleul cubulete.

3. jeleu de portocale:
Ingrediente:
3 portocale si 2 lamai
150 g zahar fin
2 plicuri gelatina si 50 ml apa
Preparare:
Stoarcem fructele.

Zeama impreuna cu zaharul se pun pe foc mic amestecand pana la topirea zaharului. Se ia de pe foc si se lasa sa se raceasca.

Dizolvam gelatina in 50 ml suc (pe care l-am oprit inainte de a amesteca cu zahar) si apoi o topim pe baie de apa si o amestecam cu zeama de portocale rece.

Dam la rece cam 2-3 ore, pana se incheaga. Dupa ce s-a inchegat, taiem jeleul cubulete.


MONTAREA:
1l de frisca se bate si se da la rece. Se pun la muiat 2 plicuri de gelatina cu 6 linguri de lapte (sau apa)
Intre timp (cat se incheaga jeleurile) se pregateste tava in care se va monta tortul
Eu am ales o forma de cozonac, mai lunga:
500 g ciocolata se topesc pe baie de abur.

Se imbraca in folie de aluminiu, avand grija sa nu se sifoneze prea tare folia, apoi se acopera fundul si peretii laterali cu ciocalata topita (cu lingura), cautand sa fie un strat cat mai uniform.

Se da pentru 2-3 minute la congelator.
Gelatina se topeste pe baia de abur si se toarna peste frisca scoasa de la frigider, amestecand usor pentru omogenizare


Se pune un strat de frisca in tava. Se repartizeaza cubuletele de jeleuri, se pune iar un strat de frisca, jeleuri si iar frisca(se opreste putina pentru ornat)


Se acopera cu restul de ciocolata si se da la frigider.

Se lasa la frigider de pe o zi pe alta.
din ciocolata ramasa am facut niste ornamente:



A doua zi, se rastoarna tortul pe platou si se scoate folia alimentara.


Se orneaza cu frisca, jeleu de fructe si ornamente de ciocolata.


3 comentarii:

  1. Arata de nota 2000 tortul, cu siguranta e tare gustos! Foarte interesanta reteta!

    RăspundețiȘtergere
  2. Vreau si eu asa o soacra...

    RăspundețiȘtergere