Bucatarie, icoane, goblenuri...cateva din pasiunile mele pe care vreau sa le impartasesc cu voi.
Nimeni nu-şi va aduce aminte de tine pentru gândurile tale secrete.
•Gabriel Garcia Marquez - ultima scrisoare din “veacul de singurătate”.
sâmbătă, 26 septembrie 2009
TARTA DE DOVLEAC CU GEM DE PORTOCALE
INGREDIENTE:
Crusta:
• 1 cană Faina (200 g)
• 1/4 linguriţă de zahăr
• 1 lingurita de sare
• 100g unt, tăiat în bucăţi mici
• 2-3 linguri de apă foarte rece
Umplutura:
• cam 1,5 kg dovleac crud
• 2 linguri de gem de portocale
• 1 cană de zahăr
• 1 cana nuci tocate si prajite
• o lingura de amidon alimentar
• 1/2 linguriţă de Cuişoare pisate
• 1/4 linguriţă de Nucşoară pisata
• 1/2 linguriţă scrtisoara pisata
• 1/4 lingurita ienibahar pisat
• 3 Ouă, uşor bătute
• 1 cană smantana grasa
• frisca sau inghetata sau sorbet pentru servire (facultativ)
Décor: • 1 cană Faina (200 g)
• 1/4 linguriţă de zahăr
• 1 lingurita de sare
• 100g unt, tăiat în bucăţi mici
• 2-3 linguri de apă foarte rece
• 2-3 lingurite zahar brun
Preparare:Crusta:
1. Se pune in robot faina, 1/4 linguriţă de zahar şi 1/2 linguriţă de sare şi pulsati o dată pentru a se amesteca. Se adaugă untul şi se proceseaza cu impulsuri scurte, pentru a forma -firimituri cu dimensiuni de bob de mazăre, circa 20 - 25 de secunde. În timp ce pulsati, treptat, se adaugă apă pentru a forma firimituri mari, umede, aproximativ 10 secunde, nu mai mult. Scoateti aluatul afară, pe o suprafata presarata cu faina si presati usor, cu mâinile pentru a forma un disc. Se acoperă cu folie de plastic si se păstreaza la frigider timp de cel puţin 1 oră.
2. Pe o suprafata presarata usor cu faina, intindeti aluatul într-o foaie rotunda si potriviti-o într-o tava de tarta. Se păstreaza la frigider 20-30 de minute.
3. Se acopera fundul tartei, peste aluat cu un cerc de hartie de copt peste care se pune fasole uscata si se da la cuptorul preincalzit, pentru 15 min. Se scoate hartia cu fasolea si se mai coace, reducand focul pana capata culoare aurie. Se scoate si s lasa pe un gratar sa se raceasca.
Umplutura:1. Cu o zi inainte, se taie dovleacul bucati potrivite si se pune cu tot cu coaja intr-o tava, in cuptor, pana se moaie.
Se lasa sa se raceasca si se curata de pe coaja. Se pune in robot,impreuna cu gemul de portocale si se face pasta. Se adauga scortisoara pisata, nucsoara, cuisoarele si ghimbirul apoi ouale, unul cate unul, smantana si amidonul.
2. Se toarna peste crusta de tarta coapta si racita, peste care s-au presarat nucile tocate si prajite in cuptor.
Se coace tarta in cuptorul preincalzit, pana ce scobitoarea introdusa in mijlocul tartei iese curata.
Ornamentele:
1. Se face un aluat la fel ca cel pentru crusta. Se decupeaza formele pe care le doriti (Frunze, flori, stelute etc.) se aseaza in tava acoperita cu hartie de copt, se presara cu zahar brun si se coc 15 minute in cuptorul preincalzit.
Si pentru ca a venit toamna...
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu