Nimeni nu-şi va aduce aminte de tine pentru gândurile tale secrete.
•Gabriel Garcia Marquez - ultima scrisoare din “veacul de singurătate”.

luni, 25 mai 2009

ALUAT FRAGED


Pentru ca mai sunt doar cateva zile pana la Inaltare, o sa scriu reteta de aluat fraged pe care o folosesc eu, pentru a inlocui marginea de cozonac de la pasca.
Aluatul fraged
Numele ii descrie consistenta: uscat, crocant, dar moale - adica pur si simplu fraged. De asemenea, pentru prajiturile de Craciun este unul dintre cele mai importante aluaturi, caci se poate folosi in multe feluri.
Reteta de baza
Pentru 2 pasti medii se face o movilita din 300 g faina pe suprafata de lucru, iar in ea se face o adancitura. Se rad 200 g unt sau margarina rece pe margine. In adancitura se toarna 100 g zahar si un ou. Toate ingredientele se toaca si se amesteca repede cu un cutit mare. In felul acesta se evita un contact prea indelungat cu pielea. Pentru aluatul fraged nu este buna caldura, iar in contact cu mainile se poate incalzi prea tare. Se framanta apoi aluatul cu mainile reci, cat se poate de rapid. Se inveleste in folie si e tine cel putin 30 de minute la rece. Cu cat sta mai mult la rece, cu atat devine mai fraged. Se intinde apoi pe o suprafata cu faina, se imbraca formele, se toarna compozitia (branza, smantana, cacao, ciocolata, bezea etc) si se da imediat la copt.









Trucuri si sfaturi
Daca aluatul este prea rece si sfaramicios, se adauga treptat cu o lingura, albus batut. Nu se adauga faina, astfel prajiturile ies prea tari.
Este bine sa framantati aluatul mai putin decat mai mult.
Cand puneti aluatul la rece, modelati-l in forma de bila si inveliti-l in folie de plastic ca sa nu se usuce.
Daca il lasati la rece peste noapte, scoateti-l cu 30 de minute inainte de folosire din frigider, astfel se va intinde prea greu.
Resturile care raman dupa stantare se amesteca cu aluatul rece.
Cu cat adaugati mai mult zahar, cu atat mai crocant va fi aluatul.
Daca faceti din el prajiturele, cu zahar pudra, acestea vor fi deosebit de fine. Pentru diabetici se recomanda zaharul din fructe, insa in cazul acesta temperatura de coacere se reduce la 160 grade Celsius.
Untul si margarina sunt ideale pentru acest tip de aluat.
Nu se foloseste margarina cu procent scazut de grasime, deoarece contine prea multa apa.

2 comentarii:

  1. Foarte frumos prezentat,sunt sigura ca este un deliciu.Felicitari pentru reteta.

    RăspundețiȘtergere
  2. APRECIEZ EXPLICATIILE CONCISE SI RETETA DEOSEBITA.O VOI INCERCA.

    RăspundețiȘtergere