Se spune ca Franta a cucerit lumea cu niste prajiturele rotunde, crocante la exterior, moi la interior, lipite doua cate doua cu diferite tipuri de creme.
Preparate din albus de ou, zahar si pudra de migdale, macarons (la fel ca si aluatul frantuzesc) au fost create, nu in Franta, cum s-ar crede, ci in Italia, undeva intr-o manastire de calugarite din Venetia, in secolul VIII.
Nu au atras atentia nimanui pana cand, opt secole mai tarziu, Catherina de Medici, in cursul pregatirilor pentru nunta sa cu ducele de Orleans, viitorul rege al Frantei, a cautat cele mai speciale si alese retete. Asa a descoperit si reteta de macarons a maicutelor. Combinatia de albus de ou, zahar si pudra de migdale imbogatita cu cele mai fine arome a fost considerata una din revatiile momentului.
Catherina de Medici este cea care a scris si prima reteta "oficiala" pentru macarons si tot ea si-a salvat mezinul de la moarte: Catherina si-a hranit fiul bolnav de stomac doar cu macarons, vreme de cateva saptamani pana cand copilul s-a pus pe picioare.
Din multitudinea de retete care circula in present, am ales aceasta reteta, modificata putin de mine in functie de ingredientele pe care le aveam.
Iata reteta:
Ingrediente:
- pentru macarons:
100 g faina de migdale (eu am folosit migdale macinate, cu tot cu coaja)
200 g zahar pudra
100 gr albus de ou (4 albusuri de la niste oua mai micute)
50 gr de zahar tos
- pentru crema:
120 g ciocolata (3 patrate de ciocolata menaj)
o lingura de unt
2 linguri de smantana
Preparare:
Albusurile, separate cu o zi inainte se pastreaza la temperature camerei, intr-un vas acoperit.
Zaharul pudra se amesteca in robot cu migdalele macinate, cca 2-3 minute (am folosit functia puls), pentru a se omogeniza cat mai bine, avand grija sa curat din cand in cand peretii vasului de la robot.
Amestecul rezultat se cerne.
Albusurile se bat cu un praf de sare, se adauga zaharul tos (eu am folosit fin) si se bate pana cand zaharul s-a topit, la fel ca pentru bezele.
Desi reteta spunea ca se adauga amestecul de zahar pudra cu faina de migdale, tot o data, eu am procedat invers, adica am adaugat albusurile batute spuma tare peste amestecul de zahar si migdale. Se amesteca usor cu o spatula numai pana se omogenizeaza (amestecul nu trebuie sa se moaie, sa aiba tendinta de a devein lichid).
Tava de copt se imbraca cu hartie de copt pe care s-au desenat cu creionul cercuri cu diametrul pe care dorim sa-l aiba macaronsurile (eu le-am facut cu un pahar si sunt cam strambe, oricum, diametrul conteaza).
Se pune amestecul intr-un pos (eu am din plastic, de unica folosinta) cu un varf circular cu diametrul de 1 cm. Pentru a umple usor posul acesta se pune intr-un pahar inalt, iar marginile posului se rasfrang inafara, peste marginea paharului, ca in fotografie). Cand s-a umplut, se ridica marginile si se foloseste.
Se pozitioneaza varful posului (tinandu-l drept), in central cercului desenat pe hartia de copt si se apasa pana cand cercul s-a umplut complet.
Cu degetul umed se apasa pentru a se aplatiza “moturile” care se formeaza (eu am sarit faza asta).
Se lasa tava cu macarons la un loc cald si uscat cca o ora, sau pana cand daca le atingi cu degetul bezeaua nu se mai simte lipicioasa.
Se coc cca 10 minute in cuptorul preincalzit.
Daca sunt bine executate, macarons-urile trebuie sa aiba la baza un “guler” dantelat.
Se lasa sa se raceasca complet in tava, dupa care se desprind usor de pe hartie (intr-un film pe Youtube am vazut ca se umezea spatele hartiei pentru a se desprinde mai usor, dar in cazul meu nu a fost nevoie).
Pentru a prepara crema, ciocolata rasa se amesteca cu untul si smantana si se pun pe baia de abur pana cand ciocolata este topita si se obtine un amestec omogen si lucios. Se lasa sa se raceasca, cca o jumatate de ora, timp in care crema, la inceput lichida, se intareste.
Se unesc doua cate doua cu crema de ciocolata.
Imi plac macarons. O sa incerc si reteta ta!
RăspundețiȘtergereNumai bine iti urez!
Sper sa nu te superi, ddar bezele ai facut , nu macarons. Macarons e obligatoriu sa pui faina de migdale fara coaja si data de minim ori prin sita. Precis au fost goale si cleioase...O seara buna! Cami
RăspundețiȘtergereMultumesc mult, Elena.
RăspundețiȘtergereSi eu iti urez numai bine!
Cami,
RăspundețiȘtergereSigur ca nu ma supar ci orice comentariu asupra retetei este binevenit. Chiar am citit undeva ca se mai numesc si bezele frantuzesti sau pricomigdale (desi eu stiam ca acestea din urma se fac cu nuci). Problema e ca nu am vazut la noi, in Bucuresti, faina de migdale ci am gasit doar migdalele macinate pe care le-am folosit. Am insa si migdale curatate si data viitoare voi incerca sa le macin in robot. Si sa stii ca nu au fost cleioase deloc. Cred ca mi-a mai ramas una si ii voi face diseara o fotografie in sectiune.
Iti urez numai bine!
Geta
daca nu gasesti faina dde migdale fara coaja, cumperi foite de migdale. Trebuiesc macinate foarte fin si ate de citeva ori print-o sita fina. Ceva ai modificat tu in reteta si este aluatul prea tare. De ce zic asta? arata cu mot si macarons original cind le pui in tava inainte de copt se netezesc singure. Proportiile de ingrediente nici macar cu culoare lichida nu se poate modifica, ca atunci vor fi prea subtiri. In fine, ca pricomigdale arata fein! O zi buna! Ce e cu caietul cu retete? Ai dat iar acces sau nu??? Mie imi placea tare mult blogul, atita munca cit ai depus in traduceri, multi nu pot intelege... O zi buna!!!
RăspundețiȘtergereVad ca ai linkul lui Tartellete, ei aici sint 100% retete de macarons care nu dau gres!!!
RăspundețiȘtergere